Na hlavný obsah

Vodca KĽDR Kim Čong-un pravdepodobne oslavuje 40. narodeniny. Režim presný dátum nikdy nezverejnil

Narodeniny jeho otca a starého otca sú v krajine štátnymi sviatkami.

Vodca KĽDR Kim Čong-un pravdepodobne oslavuje 40. narodeniny. Režim presný dátum nikdy nezverejnil
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok (8. 1.) pravdepodobne oslavuje svoje 40. narodeniny. Režim v Severnej Kórei (KĽDR) i tamojšie štátne médiá však o dátume jeho narodenín dlhodobo mlčia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Kim údajne oslavuje narodeniny 8. januára, čo však režim v KĽDR nikdy nepotvrdil. Podľa americkej vlády sa severokórejský vodca narodil v roku 1984. Podľa čoho tento rok oslavuje 40 rokov.

Narodeniny Kimovho otca Kim Čong-ila a starého otca Kim Ir-sena, ktorí vládli v krajne pred ním, sú v Severnej Kórei štátnymi sviatkami.

K potvrdeniu dátumu narodenia Kim Čong-una boli tamojšie úrady najbližšie v januári 2020. Vtedy uviedli, že severokórejskému vodcovi zablahoželal k narodeninám vtedajší prezident USA Donald Trump. Presný dátum však nezverejnili.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA v pondelok ukázala Kima na návšteve hydinovej farmy so svojou dcérou Kim Džu-ä, ktorá by sa podľa juhokórejskej tajnej služby mohla stať jeho nástupkyňou.

Totalitný Kimov režim je prísne sankcionovaný medzinárodným spoločenstvom za program vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, ako aj za porušovanie ľudských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet