Na hlavný obsah

Vláda plánuje zvýšiť legálnu migráciu. Zamestnávanie ľudí z tretích krajín by malo byť jednoduchšie

Doterajšie zmeny hodnotia zamestnávatelia ako nedostatočné.

Vláda plánuje zvýšiť legálnu migráciu. Zamestnávanie ľudí z tretích krajín by malo byť jednoduchšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnávanie ľudí z tretích krajín sa má zjednodušiť. Pracovníci by sa na slovenský pracovný trh mali dostávať jednoduchšie. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) naznačil, že novinky by sa do Národnej rady (NR) SR mohli dostať už tento mesiac. Zamestnávatelia hovoria, že doterajšie zmeny neboli dostatočné – niektorým odvetviam chýbajú ľudia.

V mnohých okresoch najmä na západe Slovenska prevyšuje počet pracovných ponúk počet uchádzačov o zamestnanie. Prijímanie pracovníkov z krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie trvá 12 až 18 mesiacov. Vláda chce tento čas skrátiť.

„Na vláde sme rokovali o vytvorení skupiny ľudí, ktorá bude zabezpečovať prípravu zákona, ktorý pôjde pravdepodobne už v januári do parlamentu, kde chceme výrazne zrýchľovať prísun zamestnancov z krajín tretieho sveta. To je takzvaná legálna migrácia,“ priblížil premiér.

Plánom vlády pri zamestnávaní ľudí z tretích krajín sa v reportáži v Správach :24 venovala redaktor RTVS Vladimir Amrich:

„V iných krajín Európskej únie je to oveľa jednoduchší tento administratívny proces. Takisto je problém s uznávaním diplomov a vzdelávania, dokladov o vzdelaní. Z hľadiska demografickej krivky bude práve legálna ekonomická migrácia tým nástrojom, ako zabezpečiť dostatok pracovnej sily na Slovensku,“ skonštatoval viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Predchádzajúce vlády už zmeny urobili a uľahčili vstup na slovenský pracovný trh pracovníkom z vybraných profesií. V novembri pracovalo na Slovensku zhruba 26-tisíc ľudí z tretích krajín.

„Ten počet bol vzhľadom na porovnanie s Českou republikou tri- až štyrikrát na počet obyvateľov nižší ako majú v Čechách,“ priblížil Machunka.

Odborári majú pripomienky

Regulovanú migráciu pracovnej sily podporujú aj odborári, no len v prípade, že nevyvolá sociálny dumping – teda tlak na znižovanie platov. Pomôcť dostať viac ľudí na pracovný trh by mohli aj skrátené pracovné úväzky.

„Zamestnávatelia však nemajú veľký záujem vychádzať zamestnancom v ústrety prostredníctvom skrátenej práce, a to najmä z dôvodov daňovo-odvodového zaťaženia a celkových nákladov na zvýšený počet zamestnancov z dôvodu skrátenia ich práce,“ uviedla v stanovisku Konfederácia odborových zväzov.

Okrem napríklad lekárov, chýbajú na slovenskom pracovnom trhu aj vodiči, elektrotechnici alebo montážni pracovníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika