Na hlavný obsah

Anders Breivik na súde neuspel so žalobou na štát. Snažil sa dosiahnuť ukončenie samoväzby a izolácie od sveta

Breivik žaloval Nórsko, ktoré podľa jeho názoru porušuje jeho ľudské práva.

Anders Breivik na súde neuspel so žalobou na štát. Snažil sa dosiahnuť ukončenie samoväzby a izolácie od sveta
Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik. Foto: TASR/AP

Nórsky pravicový extrémista Anders Breivik na súde neuspel so žalobou na štát, ktorou sa snažil dosiahnuť ukončenie svojej samoväzby a izolácie od sveta.

Súd vo štvrtok (15. 2.) zamietol jeho žalobu, v ktorej tvrdil, že je vystavený neľudskému zaobchádzaniu, informujú tlačové agentúry.

„Obvodný súd v Osle po celkovom vyhodnotení dospel k záveru, že Breivikove podmienky výkonu trestu nie sú porušením ľudských práv,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia súdu.

Breivik v júli 2011 zabil osem ľudí pri bombovom útoku vo vládnej štvrti v Osle a vzápätí v tábore sociálnodemokratickej mládeže na ostrove Utöya zastrelil ďalších 69 osôb.

V auguste 2012 ho odsúdili na 21-ročný trest odňatia slobody, ktorý môže byť predlžovaný až na doživotie, kým bude považovaný za hrozbu pre spoločnosť.

Breivik štát zažaloval tento rok v januári. Proces sa konal vo väznici s najvyšším stupňom stráženia, kde si odpykáva trest a ktorá sa nachádza na brehu jazera Tyrifjorden, v ktorom leží ostrov Utöya.

Breivik vypovedal, že je mu ľúto, čo urobil. Keď hovoril o tom, že jeho život v samoväzbe je ako zlý sen, kvôli ktorému každý deň pomýšľa na samovraždu, začal plakať.

Avšak podľa jednej z autoriek posudku jeho psychického stavu Breivik netrpí depresiou ani nemá samovražedné sklony a má sa veľmi dobre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet