Na hlavný obsah

Oprava významnej dopravnej tepny vo Vysokých Tatrách sa chýli ku koncu. Cesta Slobody je opäť prejazdná

V letnej sezóne brzdilo vodičov 24 semaforov.

Oprava významnej dopravnej tepny vo Vysokých Tatrách sa chýli ku koncu. Cesta Slobody je opäť prejazdná
Významná dopravná tepna vo Vysokých Tatrách je už prejazdná. Foto: RTVS

Významná dopravná tepna vo Vysokých Tatrách je už prejazdná. Rekonštrukcia 50-ročnej vozovky od Podbanského po Tatranskú Kotlinu sa chýli k záveru. V letnej sezóne brzdilo vodičov na Ceste Slobody 24 semaforov.

Šesť vynovených úsekov tatranskej magistrály odovzdali motoristom do užívania. „Tých 45 miliónov eur, ktoré sme investovali do tejto Cesty Slobody si myslím, že bolo investovaných veľmi správne. Verejnosť, ktorá navštívi Vysoké Tatry, pôjde konečne po dobrej a kvalitnej ceste,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

„V určitých úsekoch sa kompletne vyberala konštrukcia vozovky, vymieňali sa celé úseky. Rekonštruovali sa priepusty všetky, mosty sa rekonštruovali,“ dodal riaditeľ projektu Vysoké Tatry Jozef Fabián.

Na takmer zrekonštruovanú Cestu Slobody sa bola pozrieť redaktorka RTVS Miriam Hozzová. Pozrite si reportáž z relácie Správy z regiónov:

Na najväčšom cestnom projekte Prešovského samosprávneho kraja pracovalo päť firiem a približne 500 robotníkov. Ešte sa na ceste pohybujú stavbári. Do začiatku zimnej sezóny by chceli ukončiť všetky práce.

„Ešte na dvoch miestach bude semafor do konca novembra. Tiež zhruba päť či šesť pracovísk, ktoré budú ešte označené dočasným dopravným značením. Ľudia, ktorí to realizujú, sa musia chrániť,“ dodal Fabián.

Plánujú ešte dokončiť dva mosty

Na budúci rok plánujú dokončiť dva mosty a prejazd Tatranskou Lomnicou, ktorý tento rok z projektu vyňali. „Existujú aj ďalšie investičné záujmy. V prieťahu Tatranskej Lomnice sa pripravuje prestrešenie Cesty Slobody. Z dôvodu koordinácie s našim projektom sa tento úsek vynechal,“ uviedol Fabián.

„Prvoradé na cestách je bezpečnosť a plynulosť. Opatrenia, aké sa urobili teraz na tejto ceste, splnia najvyššie štandardy,“ doplnil primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

Na 43-kilometrovom úseku pribudli meteostanice a v najbližších týždňoch dovybavia odpočívadlá Orol, Rys, Kamzík a Medveď. Pribudnú tu prístrešky, stojany na bicykle, detské ihriská a toalety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny