Na hlavný obsah

Cudzinci v Rakúsku vedú papierové vojny, na rozdiel od domácich potrebujú desiatky dokumentov. Problém vidí aj Amnesty

Podľa Amnesty International systém nechráni zraniteľné skupiny.

Cudzinci v Rakúsku vedú papierové vojny, na rozdiel od domácich potrebujú desiatky dokumentov. Problém vidí aj Amnesty
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Organizácia Amnesty International kritizuje sociálny systém v Rakúsku. Vo svojej správe ho označila za ťažkopádny. Autori štúdie oslovili odborníkov, aj príjemcov sociálnej pomoci. Najväčšie nedostatky vidia v prístupe k zraniteľným skupinám.

Podľa spoluautorky štúdie Ronye Alevovej je rakúsky sociálny systém vo svojej podstate dobrý. Avšak má priveľa dier a nechráni zraniteľné skupiny, ako sú ľudia s postihnutím či matky samoživiteľky.

„Chudoba vzniká aj v Rakúsku ako výsledok zlyhania štátu, nie jednotlivca. Prispievajú k tomu aj politici, ktorí vytvárajú dojem, že za chudobu je zodpovedný každý sám,“ priblížila výskumníčka Amnesty International Rakúsko Rony Alevová.

Takýto pocit môžu nadobudnúť aj cudzinci, ktorí napríklad nehovoria dobre po nemecky. „Žiadosti sú jazykovo komplikované a zahlcujú aj samotných sociálnych pracovníkov,“ ozrejmila Alevová.

Na rozdiel od Rakúšanov musia cudzinci doložiť desiatky potvrdení. Takúto skúsenosť má aj Katarína Gergelyová, ktorej manžel pracuje v Rakúsku. Do Hainburgu sa presťahovali po narodení prvej dcéry. Vtedy, ako aj po príchode druhej dcéry na svet, trvalo vybavovanie rodičovského príspevku veľmi dlho.

Ako vyzerá sociálny systém v Rakúsku zisťovala v Správach RTVS redaktorka Viktória Bellová:

„Ja som na materskej na Slovensku a preklápali sme to opäť do Rakúska. Tam nám bolo uznané všetko, dostali sme vyplatené peniaze, ale až po roku. Medzitým bol papierový boj, čo bolo doložiť asi 32 dokumentov, pričom nejaký jeden-dva im ešte chýbali,“ opísala svoju situáciu Gergelyová.

Nevýhody vyvažujú výhody

Keďže rozumieť rakúskemu sociálnemu systému bolo pre mladý pár často náročné, zaplatili si právničku, ktorá im pomohla zorientovať sa v ňom. Napriek tomu vidí pani Katarína viaceré výhody v rakúskom systéme, oproti slovenskému.

„Slovenský je podľa mňa náročnejší v tom, že človek si musí všetko obehnúť osobne. Tu sme všetko riešili online,“ zhodnotila Gergelyová.

„Bolo to skvelé, že síce to trvá, ale mali sme všetko vyriešené online. Nemuseli sme ísť takmer nikde, už len osobne keď ideme vybavovať trvalý alebo pracovný pobyt, tak vtedy treba ísť na políciu, ale to už je taký posledný krok. Čo na Slovensku aj tri – štyrikrát príde do nejakej inštitúcie a musí sa vracať,“ dodala.

Amnesty International napriek tomu hodnotí rakúsky sociálny systém ako ťažkopádny. Komplikácie podľa nej často vedú k tomu, že niektorí ľudia sa k sociálnej pomoci vôbec nedostanú, aj keď na ňu majú nárok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet