Na hlavný obsah

Dobré správy pre majiteľov elektromobilov: Na Slovensku pribudnú stovky nových nabíjacích staníc

Štát ich financuje z plánu obnovy.

Dobré správy pre majiteľov elektromobilov: Na Slovensku pribudnú stovky nových nabíjacích staníc
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku pribudne 340 nových nabíjacích staníc pre elektromobily. Ministerstvo hospodárstva mestám schválilo dotácie v celkovej hodnote takmer 1,5 milióna eur. Financovať ich bude z plánu obnovy.

Medzi 13 úspešnými žiadateľmi sú aj Brezno a Banská Bystrica. „Vybudujeme 15 nových nabíjacích staníc,“ priblížil primátor Brezna Tomáš Abel.

„Celkom sa nám podarilo získať 220-tisíc eur. Čo sme v podstate z 13 miest druhé najúspešnejšie mesto. V priebehu roka pribudne v meste 35 nabíjacích staníc pre elektromobily,“ pokračoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Jeden a pol miliónovej investície do nových nabíjacích staníc sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Alexander Ernest:

Za západom zaostávame

Slovensko v infraštruktúre pre elektrovozidlá v porovnaní s krajinami ako Nemecko či Francúzsko zaostáva. Práve pomoc Európskej únie môže situáciu zmeniť.

„Myslím si, že je to veľmi dôležitý krok vpred na to, aby sme zabezpečili plynulý prechod na elektrické autá. Ale hlavne u občanov a verejnosti vytvorili dôveru v tento spôsob dopravy,“ povedal poslanec europarlamentu Michal Wiezik.

„Zároveň musíme upozorniť aj na to, že masívny rozvoj elektromobilty, ktorý príde teda až o nejakých päť-desať rokov si vyžiada tlak na vyšší odber elektrickej energie, ktorú budeme musieť vedieť vyrobiť,“ pokračoval europoslanec Robert Hajšel.

„Už počítame aj s týmto, pripravujeme tú sieť na to, aby sme mohli nabíjacie stanice dať do ďalších miest,“ informoval Abel.

Stále častejšou otázkou je však dojazd elektrovozidiel na dlhé trasy. „Najmä v okolí hlavných trás teda v okolí diaľnic a ciest prvej triedy by bolo potrebné budovať viac verejných nabíjacích staníc,“ myslí si manažér dopravného spravodajstva Zelená vlna RTVS Ľuboš Kasala.

To že zaostávame aj v kúpe elektroáut hovorí prieskum predaja z roku 2023. Prieskum ukázal, že Slovensko bolo s počtom 2 346 nových predaných elektromobilov najnižšie spomedzi krajín Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika