Na hlavný obsah

Smrť Navaľného bola vraždou a je za ňu priamo zodpovedný Putin, zhodli sa europoslanci

Žiadajú aj sankcie.

Smrť Navaľného bola vraždou a je za ňu priamo zodpovedný Putin, zhodli sa europoslanci
Na snímke portrét A. Navaľného a ruský prezident V. Putin. Foto: SITA/AP, koláž RTVS

Smrť ruského popredného opozičného politika Alexeja Navalného bola vraždou, za ktorú nesie priamu zodpovednosť prezident Vladimir Putin a jej strojcovia by mali niesť následky. Zhodli sa na tom vo štvrtok (29. 2.) poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rezolúcii prijatej výraznou väčšinou hlasov.

Podľa nej by mal Putinov režim umožniť medzinárodné vyšetrenie prípadu a nezasahovať do pohrebu chystaného na piatok. Europoslanci tiež v rezolúcii volajú po prijatí ďalších únijných sankcií, podpore ruskej opozície či možných výmenách väzňov medzi krajinami EÚ a Ruskom.

EP „zdôrazňuje, že ruská vláda a Vladimir Putin osobne nesie trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho oponenta Alexeja Navaľného a že za týchto okolností je oprávnene nastolená otázka legitimity Vladimira Putina“, uviedli poslanci v rezolúcii schválenej väčšinou 506 hlasov z 547 prítomných.

Dlhoročný hlasný kritik Kremľa Navaľnyj podľa úradnej správy zomrel náhle 16. februára v trestaneckej kolónii na Sibíri. Podľa europoslancov je jeho smrť ďalším dokladom systematickej represie opozície „skorumpovaným a kleptokratickým“ režimom, ktorú EÚ nemôže nechať bez odozvy.

Zákonodarcovia vyzvali únijnú diplomaciu, aby identifikovala činiteľov zodpovedných za Navaľného smrť a prijala voči nim sankcie. O to listom požiadalo aj osem únijných krajín vrátane Česka.

Štáty EÚ by podľa europoslancov nemali poľavovať v podpore ruskej opozície a mali by posilniť svoje snahy o prepustenie najzraniteľnejších väzňov „vrátane možnej výmeny väzňov“. Rada EÚ by na tento účel mala zriadiť funkciu osobitného splnomocnenca.

Ruské úrady vydali telo jeho matke podľa médií až 24. februára. Dovtedy ho odmietali odovzdať s tvrdením, že pokračuje vyšetrovanie príčin smrti. Poslanci vyzvali Putinov režim na to, aby umožnil piatkový pohreb podľa želania rodiny a nezasahoval do neho. Navaľného vdova Julija v stredu v prejave v EP povedala, že sa obáva možného zatýkania pri pohrebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet