Na hlavný obsah

Kráľ Karol III. na odporúčanie lekárov odložil verejné vystúpenia. Buckinghamský palác musí byť pripravený na všetko

Kráľa bude zastupovať jeho syn, princ William.

Kráľ Karol III. na odporúčanie lekárov odložil verejné vystúpenia. Buckinghamský palác musí byť pripravený na všetko
Na snímke kráľ Karol III. Foto: RTVS

Informácia o rakovine kráľa Karola III. vyvolala vo svete mnoho reakcií. Britskí občania sa o jeho zdravie obávajú, zasielajú mu pozdravy a želajú skoré uzdravenie. Rovnako reagujú aj ľudia z politického života, pozdrav zaslal aj americký prezident Joe Biden.

V súčasnosti musel britský panovník odložiť verejné vstúpenia. O momentálnej situácii v kráľovskej rodine sme sa rozprávali s redaktorkou RTVS zo zahraničnej redakcie Karolínou Kučerovou.

Podľa Kučerovej sú doterajšie prognózy zatiaľ nádejné, keďže chorobu diagnostikovali skoro. „Rod Windsorovcov má tuhý korienok, čo dáva nádej. O kráľovskú rodinu je dobre postarané, zdravotná starostlivosť je naozaj perfektná, tak isto je to pri rôznej diagnostike a prevencii,“ podotkla Karolína Kučerová.

Povinnosti a prípravy paláca

Karol III. musel na odporúčania lekárov verejné vystúpenia odložiť. Zastúpi ho jeho syn princ William. „Podobne, ako to bolo predtým, keď Alžbeta II. bola chorá, tak ju na verejných akciách zastupoval práve, vtedy ešte princ Charles, dnes už kráľ Karol III,“ priblížila Kučerová.

Dodala, že súčasný britský panovník bude pokračovať vo formálnych povinnostiach, vrátane toho, že sa naďalej bude stretávať s britským premiérom.

Buckinghamský palác sa na úmrtie svojho panovníka pripravuje odo dňa jeho vymenovania. Prípravy na úmrtie predošlej panovníčky Alžbety II. sa začali už v 60. rokoch minulého storočia, išlo o operáciu London Bridge. V súčasnosti prebiehajú prípravy tzv. Menai Bridge, teda plánu, ktorý spustili po tom, čo umrela kráľovná Alžbeta.

„Ide o podrobný plán toho, čo bude nasledovať od momentu, keď panovník umrie. Ako, kedy a komu oznámia, že umrel. Čo bude nasledovať, rôzne scenáre pre prípad, že by skonal v inej časti krajiny alebo v zahraničí a potom podrobný plán pohrebu aj rôzne osobné želania panovníka,“ informovala Kučerová a pripomenula, že kráľovná Alžbeta II. si želala, aby na jej pohrebe hral kráľovský gajdoš.

Pozrite si celý rozhovor s Karolínou Kučerovou, ktorá v relácii RTVS Aktuálne :24 hovorila o zdravotnom stave Karola III., aj o nálade v Británii:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet