Na hlavný obsah

Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO

Maďarsko bolo poslednou krajinou aliancie, ktorá vstup schválila.

Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO
Na snímke elektronická tabuľa ukazuje výsledok hlasovania maďarských poslancov. Foto: TASR/AP

Maďarský parlament v pondelok (26. 2.) schválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Maďarsko je poslednou krajinou z 31 členských štátov NATO, ktorá pristúpenie Švédov do vojenského bloku doteraz neratifikovala. Podľa švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona ide o „historický deň“, informovala agentúra Reuters.

Bezprostredne po tomto hlasovaní budú maďarskí poslanci ešte v pondelok voliť nového prezidenta. Tým sa podľa všetkého stane doterajší predseda ústavného súdu Tamás Sulyok. Aby bola ratifikácia švédskeho vstupu do aliancie platná, musí ju maďarský prezident podpísať. Podľa agentúry APA by nová hlava štátu mala nastúpiť do úradu 5. marca.

Vláda premiéra Viktora Orbána dokumenty týkajúce sa švédskeho vstupu do NATO odovzdala parlamentu už v polovici roka 2022. Hlasovanie však dlho odďaľovali poslanci Orbánovej vládnucej strany Fidesz. Premiér, ktorý udržiava blízke vzťahy s Ruskom napriek vyše dva roky trvajúcej ruskej agresii voči Ukrajine, dal najavo, že vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom ochladli kvôli tomu, že švédski politici kritizujú stav maďarskej demokracie a právneho štátu.

V 199-člennom maďarskom parlamente hlasovalo za pristúpenie Švédska 188 poslancov, proti bolo šesť, uviedla agentúra AP.

Švédsky premiér Kristersson označil dnešok za „historický deň“ a uviedol, že jeho krajina je pripravená prevziať v NATO „svoj diel zodpovednosti za euroatlantickú bezpečnosť“. Rozhodnutie maďarského parlamentu privítal aj generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg, ktorý uviedol, že pristúpenie Švédska „nás všetkých posilní a zvýši našu bezpečnosť“.

Švédsko podalo prihlášku do NATO spoločne s Fínskom predvlani v máji, teda krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Fínsko sa členom aliancie stalo vlani začiatkom apríla. Vstupu Švédska do aliancie popri Maďarsku dlhé obdobie bránilo tiež Turecko, to ale pripojenie severskej krajiny k aliancii odsúhlasilo minulý mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet