Na hlavný obsah

Novela Trestného zákona: NR SR prerazila dno, ozýva sa z opozície. Koaličné strany prijatie novely vítajú

K prijatiu novely Trestného zákona sa vyjadrilo viacero strán.

Novela Trestného zákona: NR SR prerazila dno, ozýva sa z opozície. Koaličné strany prijatie novely vítajú
Na snímke zľava Igor Matovič (hnutie Slovensko), Jana Bittó Cigániková (SaS) a podpredseda NRSR Ľuboš Blaha (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Koaličná strana Hlas-SD víta schválenie novely Trestného zákona (TZ), ktorá podľa nej približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám. Informovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Za najdôležitejší prínos novely považuje strana dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície. „Novela zároveň dáva oveľa väčší priestor nezávislým súdom na objektívne posúdenie každého individuálneho prípadu. Trestné činy proti životu a zdraviu musia byť prísnejšie trestané ako ekonomické a iné trestné činy,“ podotkla hovorkyňa.

Pozrite si vyjadrenia opozičných poslancov z bloku relácie RTVS Správy :24

Priblížila, že skrátenie premlčacích lehôt sa týka viacerých trestných činov a vychádza z trestných sadzieb za tieto činy.

„Ak by sa v niektorých konkrétnych prípadoch ukázalo, že skrátenie premlčacej lehoty má negatívny dopad na vyšetrovanie týchto skutkov, je strana Hlas pripravená prísť s úpravou príslušného ustanovenia Trestného zákona,“ podotkla Ducká. Strana odmieta, že by novela mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR vo štvrtok večer. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má tiež dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

F. Majerský: NR SR prerazila dno

Schválením novely TZ parlament podľa poslanca KDH Františka Majerského prerazil dno. Hnutie kritizuje najmä skrátenie lehoty premlčacích dôb pri násilných sexuálnych trestných činoch. Deklaruje, že urobí všetko preto, aby aspoň túto časť novely zvrátilo.        

„Dnešným rozhodnutím sme totálne prerazili dno a národná rada spadla úplne na koniec dna. Takýto pocit hanby sme ešte nezažili,“ uviedol Majerský.

Poslanec Ján Horecký (KDH) podotkol, že pre KDH v tomto prípade nejde o žiadny politický zápas, ale o životy ľudí. „Bojíme sa ochromenia činnosti polície aj s tým, že ani ženy, ani zdravie, ani život, ani majetok ľudí nebude dostatočne chránený týmto štátom,“ uviedol.

Spolu s poslancom Martinom Šmilňákom (KDH) skritizovali, že sa o skracovaní premlčacích dôb pri znásilnení dozvedeli až vo štvrtok ráno.

„Verím tomu, že sa to ťažko počúva všetkým, ktorí tam sedia a sú z koalície, lebo som presvedčená o tom, že nevedeli, že toto sa tam nachádza,“ dodala poslankyňa hnutia Martina Holečková. Šmilňák zároveň deklaroval, že hnutie urobí všetko preto, aby túto časť novely zvrátili.

M. Kolíková: Koalícia si schválila amnestiu pre svojich ľudí

Koalícia si prijatím novely Trestného zákona v parlamente schválila amnestiu pre svojich ľudí. Uviedla to poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) s tým, že je to hanebné. Verí, že Ústavný súd (ÚS) SR bude mať dosť dôvodov na to, aby účinnosť zákona zastavil pred tým, ako „vyjde na svetlo“.

„Dosahtejto zásadnej zmeny Trestného zákona nebude len v kauzách, ktoré má špeciálna prokuratúra, ale bude naprieč celým Slovensko,“ poznamenala. Poukázala na to, že novela sa netýka len majetkových trestných činov, ale aj iných.

Poslankyňa zároveň odmietla argument predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), že by sa odklonili od pravidiel diskusie v treťom čítaní.

I. Matovič: Slovensku zavraždili spravodlivosť

Dnešným dňom na Slovensku zavraždili spravodlivosť. V reakcii na schválenie novely Trestného zákona v Národnej rade (NR) SR to povedal poslanec parlamentu a líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

„Počítame s tým, že prezidentka zákon vráti späť, ale videli ste to aj dnes, oni tam hodinu a pol sedeli nachystaní, kedy Peter Pellegrini (Hlas-SD) dá príkaz na to, že zarežú rozpravu,“ podotkol Matovič. Zdôraznil, že rozhodujúce hlasy, ktoré pomohli k schváleniu legislatívy, boli od poslancov Hlasu-SD.

Poslanci schválením novely Trestného zákona podľa Matoviča „napľuli do očí“ znásilneným ženám, znásilneným a zneužívaným deťom. Skrátenie premlčacích lehôt považuje líder hnutia Slovensko za vrchol arogancie.

M. Šimečka: Desivý deň v parlamente

Bol to desivý deň v parlamente na záver niekoľkomesačného procesu. Zhodnotil záver rokovaní o novele TZ podpredseda parlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Schválenú legislatívu označil ako desivú, ohrozujúcu bezpečnosť „všetkých ľudí na Slovensku“. „Lebo vychádza v ústrety kriminálnikom, zlodejom a ako sme sa dozvedeli dnes, aj násilníkom,“ skonštatoval líder progresívcov.

Nové v rubrike Slovensko