Na hlavný obsah

Protivládne demonštrácie pokračovali, išlo najmä o občianske protesty. Pridali sa aj zahraničné mestá

Na Slovensku sa protestovalo v menších mestách.

Protivládne demonštrácie pokračovali, išlo najmä o občianske protesty. Pridali sa aj zahraničné mestá
Protivládny protest v Poprade vo štvrtok 8. februára 2024.

Protivládne protesty proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a ďalším kritizovaným častiam novely Trestného zákona vo štvrtok (8. 2.) zorganizovali vo viacerých slovenských mestách. Išlo prevažne o občianske protesty, najmä v okresných sídlach.

Občianske protesty sa konali prevažne v menších mestách, okrem iných aj v Poprade. Ľudia prišli napriek tomu, že v Poprade pršalo a občiansky protest nabral symbolický charakter. O niekoľko dní bude šieste výročie vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Aj preto prišli na protest rodičia oboch zavraždených.

„Prišla som ako občianka Slovenska, ktorej záleží na spravodlivosti a ako matka Martiny a Janka,“ povedala matka zavraždenej Zlatica Kušnírová.

„Myslím, že každý občiansky protest má svoj význam, aby si politici uvedomili, že nemôžu robiť, čo chcú,“ vyjadril sa otec zavraždeného Jozef Kuciak.

Protesty v regiónoch aj v zahraničích monitorovali štáby Správ RTVS:

Siedmy protest v Prievidzi

Aj v Prievidzi sa stretli ľudia siedmy raz. Rovnako ako v Poprade, začali organizovať protesty už v decembri popri Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach.

Minulý týždeň organizátori na Námestí slobody odhadli počet ľudí na približne tisíc. Vo štvrtok ich však pre zlé počasie prišlo o niečo menej. Protest organizovali len občianski aktivisti bez politických strán, podobne ako v ďalších menších mestách.

Občianske protesty sa vo štvrtok uskutočnili aj napríklad v Rimavskej Sobote, Ružomberku, Dolnom Kubíne, ale aj na východe v Humennom či Bardejove.

„Ide o viac, ide o rozklad demokracie a svojím spôsobom ide aj o to, aby sme sa ako ľudia nejakým spôsobom ubezpečili, že sme normálni,“ povedal spoluorganizátor prievidzského protestu Ivan Sýkora. Vládna koalícia od začiatku protestov tvrdí, že im pri schvaľovaní trestných zmien neustúpi.

Neutíchli ani zahraniční Slováci

K protestom sa pripojili aj Slováci žijúci v zahraničí. V Osle, Bruseli, Írsku, Paríži, ale aj v Česku. Protestovalo sa v Brne a v Prahe pred slovenskou ambasádou.

Protestujúcich spájajú obavy z nepriaznivého vplyvu legislatívnych zmien na život Slovákov. Na proteste vystúpil aj bývalý veľvyslanec v Prahe Rastislav Káčer.

„Ide nám o to, akým spôsobom sa mení charakter štátu cez schvaľovanie zákona, respektíve novely Trestného zákona, ktorá ruší ÚŠP a zmení trestný kódex, ale takým spôsobom, že sa o ňom dopredu nedebatovalo,“ dodal organizátor protestu v Prahe Andrej Probst.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko