Na hlavný obsah

Podvodníci vo Vysokých Tatrách pripravili dôchodcu o 20-tisíc eur. Skúsenosť má s nimi aj pani Mária

Dôchodkyňu sa im nepodarilo oklamať.

Podvodníci vo Vysokých Tatrách pripravili dôchodcu o 20-tisíc eur. Skúsenosť má s nimi aj pani Mária
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestská polícia vo Vysokých Tatrách upozorňuje ľudí, aby si dávali pozor na podvodné telefonáty. Len nedávno prišiel o 20-tisíc eur dôchodca z Tatranskej Lomnice. Objavujú sa ďalšie prípady.

Pani Mária sa podelila o svoju skúsenosť. „Volali mi a povedali mi že na polícii je moja dcéra. Ja, keďže dcéru nemám, tak som hneď spozornela,“ priblížila.

Podvodníci to však na pani Máriu skúšali ďalej. Povedali jej, že sa pomýlili a zadržali jej syna, ktorý havaroval. „Počula som plač a volanie o pomoc. Že mamka, mamka pomôž mi. No a požadovali peniaze odo mňa,“ pokračovala.

Aké praktiky skúšajú podvodníci na dôchodcov vo Vysokých Tatrách zisťovala v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktorka Miriam Hozzová:

Pani Máriu kontaktovali podvodníci rovnakým spôsobom ako v prípade okradnutého dôchodcu. Aj vďaka rýchlej preventívnej akcie mestskej polície sa dôchodkyňu nepodarilo oklamať.

„Vytlačili sme upozornenia, výzvy, kde je vlastne napísané, čo sa deje, ako ich chcú okradnúť. Dali sme to na každý vchod aj do schránok do 15 mestských častí,“ uviedol náčelník mestskej polície Vysoké Tatry Marián Nedorost.

Sústredia sa na zraniteľných

Podvodníci častokrát obmieňajú svoje praktiky. Používajú rafinované spôsoby. Sústredia sa na zraniteľné skupiny.

„Základ je nedostať sa do stresu, rýchlo konať, rýchlo niekam utekať, rýchlo niečo zaplatiť. Všetko čo je pod nátlakom, všetko čo platí iba dnes je podozrivé,“ vysvetlil odborník na prevenciu kriminality Miroslav Schlesinger.

„Musíme dávať veľký pozor, aby sme na to nenabehli. Okamžite som zavolala políciu. Ozvala som sa synovi. Všetci boli v poriadku,“ povedala pani Mária.

„Človek, ktorý má riešiť ťažkú životnú situáciu, ťažké životné rozhodnutie nemal by sa rozhodovať sám. Mal by sa s touto skúsenosťou podeliť s niekým blízkym. Ak nemá rodinu, tak nejakého priateľa, nejakého známeho, na ktorého sa môže obrátiť,“ dodal Schlesinger.

Odborník na prevenciu kriminality upozorňuje aj na to, že ľudia ktorí sa už raz stali terčom podvodov, môžu byť po určitom čase opätovne oklamaní. Podvodníci to znova môžu na nich skúsiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny