Na hlavný obsah

Pojednávanie v kauze Mýtnik: Vypovedať prišiel aj minister Tomáš Drucker

Obžalobe čelí šesť osôb.

Pojednávanie v kauze Mýtnik: Vypovedať prišiel aj minister Tomáš Drucker
Na snímke zľava podnikateľ Jozef Brhel starší na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Ján Krošlák

Výsluchom vyšetrovateľky prípadu Mýtnik Moniky Barčákovej pokračovalo v pondelok (5. 2.) na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie tejto kauzy.

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v nej čelí šesť osôb. Medzi nimi je aj podnikateľ Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Ešte pred jej výsluchom obhajca Jozefa Brhela Michal Mandzák vyslovil neúspešne námietku zaujatosti voči predsedovi senátu ŠTS Jánovi Hrubalovi.

Pojednávaniu v kauze Mýtnik sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Marek Pivoluska:

Tá súvisí so znaleckým posudkom Jiřího Jelínka z Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) v Žiline. Ten tvrdí, že informačné systémy dodané firmou Allexis pre finančnú správu (FS) nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur. Podporil tak tvrdenie obžaloby, že boli predražené.

„Obhajoba má k dispozícii listinné dôkazy, ktoré nasvedčujú, že svedok Jelínek na hlavnom pojednávaní 12. septembra 2023 klamal v priamom prenose a predložil sfalšovaný cenník… Vstupné údaje a ceny si do svojho znaleckého posudku vymyslel,“ vysvetlil Mandzák.

Obhajca vyčítal nevykonané úkony

Obhajca vyčítal predsedovi senátu, že napriek podozreniam, ktoré vyslovil po výsluchu znalca v novembri 2023, nevykonal ani jeden úkon na preverenie, či dochádzalo k falšovaniu a pozmeňovaniu dôkazov, a tým spáchaniu trestného činu.

„Som presvedčený, že je to prejav zaujatosti. Čo súvisí s jeho vystupovaním na rôznych mítingoch a podujatiach, kde sa snaží o zachovanie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nemohol dopustiť, aby sa preukázalo, že znalci prokuratúry predkladajú pozmenené dôkazy. Takto sa nespráva žiadny sudca ústavného, najvyššieho či špecializovaného súdu. Pričom títo sudcovia primárne prichádzajú do kontaktu s ÚŠP, teda našou protistranou,“ zdôraznil Mandzák.

Senát ŠTS námietke zaujatosti nevyhovel. Ako Hrubala reagoval, v prípade pár mediálnych výstupov vyslovil iba názor k novele Trestného zákona a vyslovil by ho aj v pripomienkovom konaní, ak by nejaké bolo. Tvrdí, že ako štatutárny zástupca ŠTS má právo vyjadriť sa k téme, ktorá súvisí s oblasťou jeho pôsobenia. Mandzák zahlásil sťažnosť voči uzneseniu súdu.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku.

V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. V procese, ktorý sa začal v októbri v roku 2022, čelí obžalobe aj podnikateľ Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka. Podľa obhajcov je obžaloba absurdná, „postavená na vode“ a ide o politickú objednávku.

Vypovedal aj minister školstva

Ako svedok prišiel vypovedať aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). V minulosti pôsobil v konzultačnej spoločnosti IQUAP, ktorá sa spomína v prípade a bol aj jej spoluakcionárom. Svoje pôsobenie v nej však ukončil niekedy v rokoch 2011 – 2012, neskôr nastúpil do funkcie šéfa Slovenskej pošty. O kauze nič nevie.

„Vypočuli ma ako svedka k otázke, o ktorej som sa dozvedel niekedy okolo roku 2019 z médií. Z nich viem, že táto spoločnosť dodávala nejaké poradenstvo na základe, ktorého sa odporúčalo obstarať nejaké systémy, ktoré vtedy finančná správa (FS) aj obstarala. Nemám o tom žiadne informácie, nepôsobil som už v nej. Aj dnes mi ukazovali nejaké správy, ktoré som videl prvý raz v živote,“ reagoval Drucker po výsluchu.

Ako tiež pred súdom vypovedal, projekty, o ktorých sa dozvedel len z médií a týkajú sa odporúčania obstarávať v utajenom režime, „neboli také, do akých by asi išiel“. Obžalovaných Jozefa Brhela a jeho syna pozná, nikdy však témou ich rozhovoru nebola FS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko