Na hlavný obsah

Pellegrini a Korčok majú v prieskumoch podobné výsledky. V. Hřích načrtol, čo rozhodne prezidentský súboj

Kampaň obmedzujú aj finančné limity.

Pellegrini a Korčok majú v prieskumoch podobné výsledky. V. Hřích načrtol, čo rozhodne prezidentský súboj
Zľava Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Martin Baumann, Koláž RTVS

Prezidentská kampaň zatiaľ akoby ani nebola. Uviedol to v pondelok (19. 2.) riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích v relácii Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou.

„Všetci čakáme, kedy kampaň skutočne začne. Doteraz bola taká, ako keby ani nebola,“ poznamenal. Vidí za tým aj limitujúce financie. „Päťstotisíc eur je veľká suma na slovenské pomery, ale nie, čo sa týka reklamy,“ dodal.

Podľa neho budú v kampani dôležité aj klasické predvolebné besedy. Výhodu má podľa neho najväčší favorit Peter Pellgerini (Hlas-SD), je podľa neho najviac poznateľný. „Najviac ľudí ho pozná bol dlho v politike, v rôznych významných funkciách. Túto výhodu má aj pán Harabin, všetci ostatní ho dobiehajú,“ hovorí Hřích.

Zdôraznil však aj dôležitosť klasickej kampane v podobe stretávania sa s ľuďmi.

Rozhodujúce druhé kolo

Hřích naznačil, čo podľa neho o víťazovi volieb rozhodne. „Do finále idú len dvaja. Musia si budovať pozíciu u voličov tých kandidátov, ktorí sú tretí alebo na poslednom mieste. Myslím si, že to je vec, ktorá voľby rozhodne,“ vyhlásil.

Dvaja najväčší favoriti Peter Pellegrini a Ivan Korčok majú v prieskumoch veľmi podobné výsledky. „Preto rozhodne či prídu všetci ich voliči do druhého kola a koľko získajú od tých ostatných,“ dodal Hřích.

Upozorňuje, že odporúčanie koho voliť od samotných neúspešných kandidátov z prvého kola, nie vždy funguje. „Ľudia majú vlastnú hlavu, časť z nich volí nejakého kandidáta len kvôli tomu, že je to on. To znamená, že keď ten kandidát tam nebude, tak nemajú dôvod ísť voliť, ale to nie sú všetci,“ skonštatoval.

Podľa analýz agentúry AKO by napríklad väčšina voličov Štefana Harabina išla voliť Petra Pellegrinho a voliči Igora Matoviča zas Ivana Korčoka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko