Na hlavný obsah

R. Fico chce zvýšiť platy ministrov. Nesúhlasí, aby poslanci dostávali viac

Téma rezonovala aj v relácii RTVS O 5 minút 12.

R. Fico chce zvýšiť platy ministrov. Nesúhlasí, aby poslanci dostávali viac
Premiér Robert Fico (Smer-SD). Foto: Facebook/Robert Fico

Platy členov vlády zrejme tento rok porastú. Naznačil to vo videu na sociálnej sieti premiér Robert Fico (Smer-SD). Uviedol, že vyššie odmeny ako ministri majú aj poslanci parlamentu a veľa úradníkov ministerstiev. Téma rezonovala aj v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Poviem to veľmi otvorene. Som pripravený riešiť aj neprijateľný stav, kedy osobne žiadam od členov vlády vysoké výkony, prijímanie vážnych rozhodnutí s osobnou zodpovednosťou, časté návštevy regiónov, kde si hradia všetky svoje výdavky. A na druhej strane máme rešpektovať skutočnosť, že radový poslanec NR SR bez právnej a ekonomickej zodpovednosti má podstatne vyššie odmeňovanie ako člen vlády,“ uviedol Fico.

„Zmrazili platy učiteľom a všetkým zamestnancom štátnej správy. Ale Robert Fico hovorí, že si chcú nadeliť a páni ministri nemajú dosť veľké platy. Nech sa páči, je vo vašich rukách a môžete zmraziť platy poslancom. My keď sme boli ministri, tak sme mali takisto nižšie platy ako vy pán Taraba,“ reagovala poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Pán Fico, pokiaľ viem, povedal, že je absurdné, že tu pani Remišová ako poslankyňa alebo pán Pročko majú vyššie platy ako ministri. To znamená, že sú dve možnosti. Buď pani Remišová pôjde dole s platom, alebo pôjdu vyššie platy ministrom,“ vyhlásil šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nom. SNS).

Zdôraznil, že on nepotrebuje, aby sa mu zvyšoval plat. No dodal, že ministri by mali mať oproti poslancom 1,5-násobne vyšší plat.

Odborári reagujú

Na možnosť zvyšovania platov členov vlády reagovala aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Odborári hovoria, že ak majú rásť platy ústavných činiteľov, treba, aby stúpli aj všetkým zamestnancom pracujúcim pre štát.

„Nemyslíme si, že je korektné a pre samotnú vládu populárne, aby sa platy ministrov a poslancov zvyšovali podľa automatu, pokiaľ nie je zmrazený, a platy verejných a štátnych zamestnancov sa nezvyšovali. A to napriek inflácii a extrémnemu nárastu v rokoch 2022 a 2023,“ uviedla hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.

„Pokiaľ majú rasť platy ústavných činiteľov, ktoré sú neporovnateľne vyššie oproti bežným pracovníkom verejného sektora, treba, aby rástli aj platy zamestnancov pracujúcich pre štát,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko