Na hlavný obsah

Vláda navrhla na post riaditeľa SIS Pavla Gašpara: Opozícia vyzýva prezidentku, aby ho nemenovala

Opoziční poslanci upozornili aj na Gašparov konflikt záujmov.

Vláda navrhla na post riaditeľa SIS Pavla Gašpara: Opozícia vyzýva prezidentku, aby ho nemenovala
Uprostred Pavol Gašpar. Foto: SITA/Milan Illík

Vláda súhlasí s menovaním nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Stať sa ním má Pavol Gašpar. Vláda o tom rozhodla v stredu (14. 2.) na rokovaní. Vedením SIS je v súčasnosti poverený Tomáš Rulíšek.

Súčasný štátny tajomník rezortu spravodlivosti je synom poslanca Smeru-SD Tibora Gašpara. Podľa zákona riaditeľa Slovenskej informačnej služby menuje do funkcie hlava štátu na návrh vlády.

Vyštudovaný právnik Pavol Gašpar pôsobil v minulosti v polícii i justičných orgánoch, viedol tiež advokátsku prax. V súvislosti s postom šéfa SIS sa spomínal jeho otec Tibor Gašpar.

Koalícia jeho nomináciu nenamieta

Koaliční poslanci Dušan Jarjabek (Smer-SD), Ján Blcháč a Samuel Migaľ (obaja Hlas-SD) nevidia problém v nominácii Pavla Gašpara na riaditeľa SIS.

„To je tematika, ktorá sa riešila na vláde, ja ju nemám prečo neakceptovať,“ skonštatoval Jarjabek s tým, že nominácia ho neprekvapila.

Pre Migaľa bol návrh na vymenovanie Gašpara mladšieho novinkou. „Musím zistiť, aké sú dôvody. Pokiaľ je to nominácia nášho koaličného partnera, ja asi namietať nebudem. Som presvedčený o tom, že šéf spravodajskej služby by mal byť človek, ktorý je blízky premiérovi,“ uviedol s tým, že v minulom volebnom období to tak nebolo.

Blcháč považuje nomináciu na riaditeľa SIS za vec vlády. „Šéf SIS je pravá ruka premiéra,“ podotkol.

Ďalšia z pochybných nominácií vlády

Nominácia Pavla Gašpara za šéfa SIS je ďalšou z pochybných nominácií súčasnej vlády. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský v reakcii na návrh vlády.

„Z jeho životopisu nevieme povedať, či má vôbec nejaké skúsenosti so spravodajskými službami. Pochybujeme, že bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou, v ktorej má SIS už dnes veľmi pokrivený kredit,“ poznamenal líder KDH.

Pavol Gašpar nemôže byť na čele SIS. Tvrdí to predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu SIS Mária Kolíková (SaS). Myslí si, že Gašpar nespĺňa odborné kritériá. Navyše je pomstychtivým človekom a vo funkcii bude len predĺženou rukou premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa Kolíkovej sú dôvody na jeho nevymenovanie „jednoznačné“.

„Toto menovanie jednoznačne ukazuje, že táto vláda aj premiér Fico absolútne rezignovali na čo i len zdanie, že im nejde o pomstu. Predsa vybrať si za šéfa SIS syna obžalovaného poslanca, ktorý pomstu vyhlásil na poľovníckej chate, je samo o sebe diskvalifikujúce,“ povedala Kolíková novinárom.

„Takáto osoba nemôže byť na čele SIS, ktorá má v rukách všetky nástroje pre ochranu a bezpečnosť na SR. Nemôže tam byť pomstychtivý človek,“ dodala.

Konflikt záujmov

Poslankyňa upozornila aj na konflikt záujmov poslanca Tibora Gašpara, ktorý je otcom Pavla Gašpara.

„Je tu samotný konflikt záujmov jeho otca, ktorý ho má kontrolovať ako člen výboru na kontrolu SIS. Neviem, ako bude otec kontrolovať svojho syna. Dalo by sa to vyriešiť odvolaním a zvolením nového člena, ale už to samo ukazuje, že niečo tu asi nie je v poriadku,“ povedala.

Slovensko podľa nej začína byť izolované v spolupráci medzi tajnými službami. „A môžeme očakávať, že toto bude toho bodka,“ uzavrela.

Nominácia na úrovni Ivana Lexu

Nominácia Pavla je signálom, že SIS končí ako inštitúcia, ktorá má chrániť naše bezpečnostné záujmy, pracovať v prospech občanov, a stáva sa z nej nástroj pomsty premiéra Roberta Fica. Vyhlásil to predseda PS Michal Šimečka. Ide podľa neho o nomináciu na úrovni Ivana Lexu z čias vlády Vladimíra Mečiara.

„Vláda tam vymenovala človeka, ktorý má väzby na nitrianskych oligarchov a na celý klan okolo Smeru. Je zjavne motivovaný pomstou, sám to povedal na tej slávnej chate, že 110 percent si necháva na pomstu. Zároveň je to človek, ktorý nemá žiadnu odbornú spôsobilosť viesť spravodajskú službu, žiadnu skúsenosť so spravodajskou činnosťou,“ uviedol Šimečka a pripomenul, že Gašpar bol obvinený.

SIS pod prípadným vedením Gašpara v očiach občanov aj zahraničných partnerov stratí dôveryhodnosť, bude izolovaná, čo podľa šéfa PS poškodí bezpečnostné záujmy Slovenska. Šimečka si myslí, že to ukazuje, o čo ide Ficovi. „Nejde mu o ľudí, o krajinu, ide mu iba o svoju osobnú pomstu a touto nomináciou to znovu len potvrdil,“ povedal.

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Tomáš Valášek (PS) dodal, že na programe aktuálnej schôdze je návrh zákona z dielne PS, podľa ktorého by nominant na šéfa SIS musel prejsť verejným vypočutím.

Hnutie Slovensko apeluje na prezidentku

Hnutie Slovensko apeluje na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby Gašpara nevymenovala za šéfa SIS. Poslanec Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) je presvedčený, že prezidentka má na to právo. V súvislosti s nomináciou hovorí o hazarde s povesťou našich bezpečnostných zložiek.

Grendel pripomenul situáciu z 90. rokov, kedy prezident Michal Kováč odmietol vymenovať za riaditeľa SIS Ivana Lexu.

„Tiež nebol Lexa trestne stíhaný, nebol ani obžalovaný, len existovali určité morálne hranice, ktoré vyhodnotil prezident ako také, ktoré boli touto nomináciou prekročené,“ uviedol Grendel.

Líder hnutia Igor Matovič pochybuje o Gašparovej kvalifikácii na takúto pozíciu. Na stredajšej tlačovej konferencii argumentoval aj výrokmi z kauzy poľovníckej chaty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko