Na hlavný obsah

Premiér aj prezidentka hrajú pri novele Trestného zákona o čas. Vláde môže pomôcť rezort spravodlivosti

Prezidentka ešte novelu nemá, chýba premiérov podpis.

Premiér aj prezidentka hrajú pri novele Trestného zákona o čas. Vláde môže pomôcť rezort spravodlivosti
Premiér Robert Fico (Smer-SD) a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: SITA/Tomáš Somr, Milan Illík, koláž RTVS

Premiér Robert Fico (Smer-SD) aj prezidentka hrajú pri novele Trestného zákona o čas. Zatiaľ, keď premiérovi by vyhovovalo, aby Zuzana Čaputová zákon vetovala, prezidentka musí konať čo najskôr, ak chce naplniť svoje slová, že urobí všetko preto, aby zákon neplatil.

Ak bude platný čo i len deň, na páchateľov sa už budú vzťahovať nižšie trestné sadzby. Aj nižšie premlčacie lehoty. Premiérovi však vyhovujú aj ďalšie okolnosti – lehoty štátnych inštitúcií.

Na to, aby prezidentke zákon doručili, stále chýba premiérov podpis. Akonáhle ho doručia, začne plynúť 15 dní na rozhodnutie, či ho bude vetovať a v akom rozsahu.

Situácii so schválenou novelou Trestného zákona sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Lukáš Fülle:

Sám ju na to vyzýva premiér Fico, aby namietala ponechanie 20-ročnej premlčacej lehoty pri viacerých trestných činoch, a to pri trestných činoch proti životu a zdraviu, pri trestných činoch o slobode a ľudskej dôstojnosti a trestných činoch proti rodine a mládeži.

„Vláda sa bude touto pripomienkou zaoberať. Opakujem, napriek tomu, že je presvedčená o správnosti svojho návrhu, je pripravená prípadnému návrhu prezidentky v uvedenom rozsahu aj vyhovieť,“ povedal predseda vlády.

Debatu vyvolalo najmä zníženie premlčacej lehoty pri trestnom čine znásilnenia z 20 na desať rokov.

Vláde môže pomôcť rezort spravodlivosti

František Pažitný z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied vysvetlil, že ak sa prezidentka rozhodne zákon podpísať, predseda parlamentu má čas do 29. februára, aby zákon poslal na ministerstvo spravodlivosti, ktoré má v gescii jeho uverejnenie v zbierke zákonov. Tam existuje ďalšia, tentokrát 15-dňová lehota na uverejnenie.

„Ministerstvo spravodlivosti by malo dbať na to, aby nepresiahlo 15-dňovú lehotu, odkedy došlo k doručeniu žiadosti, ktorú im zaslal predseda národnej rady. Ale rovnako by malo dbať aj na to, aby bolo minimálne 15 dní medzi vyhlásením zákona a účinnosťou. Tam je otázne, či sú to lehoty také, ktoré majú znamenať nejakú sankciu. Podľa môjho názoru sú to iba poriadkové lehoty,“ povedal Pažitný.

Platnosť novely sa začína 15. marca. Ústavný súd sa v doterajšej praxi zaoberal len platnými zákonmi. Čiže pri maximálnom natiahnutí zákonom stamovených lehôt, môže mať aj pri urýchlenom podpísaní zákona prezidentkou časovú tieseň. A keby aj hneď stihol rozhodnúť, stačiť to nemusí.

„Aj rozhodnutie ÚS sa tak isto publikuje v zbierke zákonov. Až publikovaním alebo vyhlásením toho rozhodnutia v zbierke zákonov nadobúda všeobecnú záväznosť. Aj keby ÚS rozhodol jeden deň pred účinnosťou, ani to sa ešte nemusí stihnúť. Lebo sa to zašle opäť v zbierke zákonov ministerstvu. Ministerstvo zase má dbať na to, aby to do 15 dní publikovalo,“ dodal Pažitný.

Prezidentka má svoj postup oznámiť počas týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál