Na hlavný obsah

Ruská futbalová reprezentácia sa prvýkrát od invázie na Ukrajinu stretne s európskym súperom, UEFA nemá námietky

Zápas sa uskutoční v Moskve na štadióne Dinama.

Ruská futbalová reprezentácia sa prvýkrát od invázie na Ukrajinu stretne s európskym súperom, UEFA nemá námietky
Na archívnej snímke hráči Ruska pózujú pre spoločnú fotografiu pred zápasom proti Fínsku na EURO 2020 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Ruská futbalová reprezentácia odohrá v marci medzištátny prípravný zápas proti výberu Srbska. Bude to prvý zápas Rusov proti národnému mužstvu z Európy, odkedy ruský vodca Vladimir Putin vo februári predminulého roka vojensky napadol Ukrajinu.

Ruský futbalový zväz v stredu na sociálnej sieti uviedol, že zápas sa uskutoční 21. marca na štadióne Dinama Moskva. Práve tento klub nedávno odohral kontroverzný prípravný duel proti slovenskému šampiónovi ŠK Slovan Bratislava.

UEFA nenamieta

Európska futbalová únia (UEFA) potvrdila, že udelila povolenie na tento duel. Ruské národné tímy a kluby majú zákaz účasti v súťažiach pod hlavičkou UEFA. Tento dištanc sa však nevzťahuje na prípravné zápasy.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine bolo Rusko vyradené z medzinárodných futbalových súťaží. Ruský národný tím odvtedy organizoval väčšinou prípravné zápasy proti tímom zo spriatelených krajín v Ázii a Afrike. V novembri sa tiež predstavil na Kube.

Predlani v novembri bol naplánovaný medzištátny prípravný zápas Rusov proti tímu Bosny a Hercegoviny, ale po námietkach niektorých hviezdnych bosnianskych hráčov sa napokon neuskutočnil. Ruská ženská reprezentácia odohrala vlani prípravné zápasy proti družstvám Bieloruska, Číny, Iránu a Paraguaja.

Srbský futbal i mnohí tamojší politici majú úzke väzby s Ruskom, ktorého štátny energetický gigant Gazprom naďalej sponzoruje slávny klub Crvena zvezda Belehrad. UEFA krátko vypuknutí vojny na Ukrajine odňala Gazpromu právo zastávať pozíciu svojho dlhodobého komerčného partnera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport