Na hlavný obsah

Ruská volebná komisia vidí nezrovnalosti v podpisových hárkoch kandidáta Borisa Nadeždina

Podľa komisie sú v hárkoch mená ľudí po smrti.

Ruská volebná komisia vidí nezrovnalosti v podpisových hárkoch kandidáta Borisa Nadeždina
Nominant ruskej stredopravej strany Občianska iniciatíva Boris Nadeždin. Foto: TASR/AP

Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) tvrdí, že objavila nezrovnalosti v hárkoch odovzdaných opozičným politikom Borisom Nadeždinom na podporu jeho kandidatúry v marcových prezidentských voľbách. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v piatok (2. 2.) informovala agentúra Reuters.

Ruská tlačová agentúra TASS citovala podpredsedu ÚVK Nikolaja Bulajeva, ktorý v piatok po zasadnutí komisie a preskúmaní žiadosti uviedol, že na hárkoch podporovateľov Nadeždina sa objavili aj mená desiatok ľudí, ktorí sú už po smrti.

Podľa Bulajeva to vyvoláva pochybnosti o čestnosti zberateľov podpisov aj samotných kandidátov. Oficiálne výsledky preskúmania hárkov Nadeždina aj ďalšieho uchádzača o post hlavy štátu, komunistu Sergeja Malinkoviča, zverejnia v pondelok (5 2.).

Jeho cieľom je mier s Ukrajinou

Nadeždin je v ruskej politike 30 rokov – pôsobil ako komunálny poslanca v Moskve a krátko aj v Štátnej dume. Otvorene sa zasadzuje za ukončenie vojny proti Ukrajine. V prípade, že bude zvolený, tvrdí, že jeho cieľom bude podpísať s Ukrajinou mierovú zmluvu na rokovaniach „s podporou európskych krajín“.

Vo svojich vyjadrenia zároveň prisľúbil návrat ruských vojakov domov, prepustenie politických väzňov a normalizáciu vzťahov so Západom.

Boris Nadeždin v stredu odovzdal ÚVK hárky so 105-tisíc podpismi občanov na podporu svojej kandidatúry v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

Podľa ruského volebného zákona musí potenciálny prezidentských kandidát politickej strany, ktorá nie je zastúpená v parlamente, zozbierať 100-tisíc podpisov občanov, pričom nie viac ako 2500 z jedného subjektu Ruskej federácie.

Nateraz sú do prezidentských volieb zaregistrovaní štyria kandidáti. Okrem úradujúceho prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa uchádza o piate funkčné obdobie, je to šéf Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij, člen strany Noví ľudia Vladislav Davankov, ako aj komunistický poslanec Štátnej dumy Nikolaj Charitonov.

Prezidentské voľby v Ruskej federácii sa budú konať tri dni – od 15. do 17. marca tohto roku. Nezávislí pozorovatelia a experti hodnotia voľby v Rusku ako neslobodné a nespravodlivé.

Okrem iného aj pre to, že úrady zasahujú do volebného procesu, obmedzujú opozíciu a vytvárajú výhody pre provládnych kandidátov. V niektorých prípadoch dochádza aj k priamemu falšovaniu hlasovania, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet