Na hlavný obsah

Ruské weby šíria falošnú nahrávku Navaľného matky. Ostro v ňom kritizuje manželku jej syna

Záznam bol vytvorený podľa neurónovej siete.

Ruské weby šíria falošnú nahrávku Navaľného matky. Ostro v ňom kritizuje manželku jej syna
Na snímke z videa Ľudmila Navaľná, matka zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Propagandistické weby v Rusku šíria falošnú výzvu matky zosnulého politika Alexeja Navaľného adresovanú jeho manželke Juliji. S odvolaním sa na ruský portál na overovanie faktov Provereno.medija (Overené.médiá) o tom v piatok (23. 2.) informovala britská stanica BBC.

Ide o zvukovú nahrávku, ktorá sa začína slovami: „Drahá Julija Borisovna Abrosimovová, teraz sa obraciam k vám“ – Abrosimovová priezvisko Julije Navaľnej za slobodna. Ľudmila Navaľná v nahrávke svoju nevestu údajne ostro kritizuje.

„Tento záznam bol vytvorený pomocou neurónovej siete. Hlas je hlasu Ľudmily Navaľnej podobný len trochu, pretože nebolo na čom trénovať neurónovú sieť,“ objasnil novinár Iľja Ber, ktorý je za projektom Provereno.medija.

Pripomenul, že jedinou zvukovou ukážkou hlasu Navaľného matky, ktorá je na internete teraz k dispozícii, je jej výzva adresovaná šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi. Žiada v ňom, aby jej vydali telo jej mŕtveho syna, aby mohol byť pochovaný.

Podľa Bera sa falzifikát objavil vo štvrtok (22. 2.) ráno na platforme Telegram – na kanále Signal. Ten údajne prevádzkuje Kristina Potupčiková, bývalá tlačová tajomníčka prokremeľského hnutia Naši. Momentálne je administrátorkou siete provládnych kanálov na Telegrame.

BBC doplnila, že po tom, ako po Navaľného smrti jeho vdova oznámila, že bude pokračovať v jeho politickej práci, sa v provládnych médiách začali objavovať materiály zamerané na diskreditáciu rodiny Navaľných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet