Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že získalo „plnú kontrolu“ nad Avdijivkou

Ukrajinskí vojaci sa odtiaľ po mesiacoch ťažkých bojov stiahli.

Rusko tvrdí, že získalo „plnú kontrolu“ nad Avdijivkou
Ukrajinské delostrelecké vozidlo páli smerom k ruským pozíciám na frontovej línii v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v sobotu (17. 2.) večer vyhlásilo, že jeho sily získali „plnú kontrolu“ nad mestom Avdijivka na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Vyhlásenie ruského ministerstva, ktorého pravdivosť nebolo možné nezávisle overiť, prichádza po tom, ako ukrajinská armáda v noci na sobotu oznámila, že sa jej vojaci po štyroch mesiacoch ťažkých bojov sťahujú z Avdijivky.

Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimira Putina, že ruská armáda získala „plnú kontrolu nad Avdijivkou“. „Bola dôležitým obranným bodom ukrajinských ozbrojených síl,“ píše sa v sobotňajšom vyhlásení rezortu obrany v Moskve.

Putin následne zablahoželal ruskej armáde k „dôležitému víťazstvu“, uviedli ruské tlačové agentúry.

Vztýčili ruskú vlajku

Podľa tvrdení Šojgua Rusi likvidujú už len posledné ohniská odporu v areáli miestnej koksovne a chemičky. Na internete sa objavili videá, na ktorých zrejme vojaci vztyčovali ruskú vlajku nad jednou z budov závodu.

„Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby som sa vyhol obkľúčeniu a zachoval som životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na priaznivejších líniách,“ uviedol generál Syrskyj v noci na sobotu.

„Naši vojaci urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky,“ dodal.

Pripomína to krvavú bitku o Bachmut

Ruské sily sa pokúšajú Avdijivku dobiť už od začiatku invázie; už v predchádzajúcich rokoch oň Ukrajinci zvádzali boje s Ruskom podporovanými separatistami. Ruské útoky na Avdijivku sa zintenzívnili od vlaňajšieho októbra.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých desať kilometrov severne od mesta Doneck, bola jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny a pripomína krvavú bitku o Bachmut, v ktorej padli tisíce vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet