Na hlavný obsah

S nedostatkom miest v škôlkach pomáha štát, samosprávy však nové zariadenia stavať nechcú

Sťažujú sa zdĺhavé obstarávanie.

S nedostatkom miest v škôlkach pomáha štát, samosprávy však nové zariadenia stavať nechcú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Miest v materských školách je stále málo. Rezort školstva tvrdí, že peniaze na výstavbu nových škôlok poskytuje z plánu obnovy. Každá obec tak môže dostať viac ako 17-tisíc eur na jedno dieťa. Samosprávy zatiaľ nemajú veľký záujem.

Samosprávy sa sťažujú na zdĺhavý obstarávací proces pri čerpaní peňazí z plánu obnovy. Kým príde rozhodnutie o ich pridelení a začnú pracovať na projekte, dohodnuté ceny sa zmenia.

,,Kým sa podpíše zmluva, tak je niekedy pol roka a viac. Tieto lehoty sa musia zmeniť. Keď starosta má málo peňazí a má si ešte dofinancovať k plánu obnovy ešte ďalších desať-, 20-, 30-tisíc eur, tak sa toho bojí,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Nedostatku miest v materských školách sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Cieľom plánu obnovy je vytvoriť aspoň deväťtisíc miest v materských školách. Ministerstvo školstva sa snaží samosprávy presviedčať, aby sa do výzvy zapájali.

,,S predstaviteľmi samospráv priebežne komunikujeme rôznymi formami. Týmto spôsobom poskytujeme potenciálnym žiadateľom informácie týkajúce sa obsahu a podmienok v rámci jednotlivých vyhlásených výziev a rovnako odpovedáme na ich špecifické otázky,“ vyjadril sa rezort školstva.

Mestská časť Ružinov už viackrát o peniaze z plánu obnovy žiadala. Vybudovali za ne základné školy. Plánujú požiadať aj o peniaze na nové škôlky.

,,V jednom prípade je to nadstavba a prístavba, v dvoch prípadoch to sú úplne nové škôlky. Z vlastných peňazí, po tom všetkom, čo sa v uplynulých rokoch stalo, by sme si v žiadnom prípade nemohli dovoliť postaviť novú škôlku,“ povedal starosta bratislavského Ružinova Martin Chren.

ZMOS má argument

Božik poukazuje na to, že nové škôlky možno v budúcnosti budú zívať prázdnotou.

,,Do roku 2028 hrozí to, že tie kapacity, ktoré dnes majú iba obce a mestá, bez súkromných poskytovateľov, bez cirkevných materských škôl, budú prevyšovať záujem. To znamená tým, že už sa nerodí 60-tisíc detí ani 55-tisíc, dokonca už ani 50-tisíc, tak to vyvoláva otázky, čo s udržateľnosťou projektu o päť rokov,“ dodal Božik.

Predseda združenia si myslí, že samosprávy by mali väčší záujem, keby sa celý proces zrýchlil a upravili požiadavky pre samosprávy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika