Na hlavný obsah

Poplatky za škôlku v meste stúpli o sto percent: Samospráva napokon zohľadnila sťažnosti rodičov

Pobyt dieťaťa v zariadení v Považskej Bystrici vyjde najdrahšie z okolitých miest.

Poplatky za škôlku v meste stúpli o sto percent: Samospráva napokon zohľadnila sťažnosti rodičov
Ilustračná snímka dieťaťa v škôlke. Foto: RTVS

V Považskej Bystrici zdvihli ceny poplatkov v škôlkach o sto percent. Pobyt dieťaťa v zariadení tam vyjde najdrahšie v porovnaní s okolitými mestami. Samospráva tvrdí, že ceny musela upraviť pre nárast režijných nákladov.

Pani Veronika Vranáková vodí do škôlky trojročnú dcéru Ninu. Za posledné mesiace im rapídne stúpli poplatky. Posledné zvýšenie cien o sto percent ich prekvapilo.

„Teraz to išlo tak skokovo hore, že z tých jedenásť to išlo na 25, teraz na 50 eur. Ani nám nenapadlo, že to bude raz toľko. Postupne sa to nazbiera. Pre viacpočetné rodiny sú to veľké výdavky,“ vysvetlila pani Veronika.

Mesto argumentuje, že tarify navrhli zmeniť z 25 na 50 eur pre výpadok podielových daní a iné navýšenia réžie. „Je to aj preto, že sa upravujú platy zamestnancov škôl, premietlo sa tam zvýšenie platov, zvýšili sa aj ceny energií,“ priblížil vedúci odboru školstva na MsÚ v Považskej Bystrici Jozef Bielik.

Významne rástli aj poplatky v školských kluboch a základných umeleckých školách. „Tiež je to zvýšenie o sto percent. Ak sme v školských kluboch mali poplatok 7,50 eura, zvýšili sme ho na 13 eur. V základných umeleckých školách z 3 eur na 6 eur,“ dodal Bielik.

Vysokým poplatkom v škôlkach v Považskej Bystrici sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Mestským poslancom chýbala diskusia

Niektorým poslancom chýbala pred schválením zvyšovania poplatkov diskusia. „Napriek tomu, že sme sa pýtali, či je zo strany mesta prepočítané, kde to má priniesť úspory, nedostali sme odpoveď. Zároveň bol stále argument, že chýbajú peniaze. Nechápem ale, prečo by sme tie peniaze mali získať od mamičiek s deťmi,“ povedal poslanec MsZ v Považskej Bystrici Tomáš Bořuta.

Pre porovnanie, v Trenčíne platia rodičia za pobyt dieťaťa v škôlke 30 eur. V Púchove zvyšovali ceny o 10 eur, na celkových 40 eur.

„Bolo to v súvislosti so všetkými vecami, ktoré prichádzali zo strany vlády. Získali sme ako mesto menej financií z podielových daní,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Púchov Laura Krošláková.

V Považskej Bystrici napokon zohľadnili sťažnosti rodičov a niektorých poslancov a zaviedli úľavu pre mnohopočetné rodiny. Napríklad za druhé dieťa v škôlke zaplatia rodičia polovicu, teda 25 eur, za tretie dieťa nulu.

Ani po zvýšení poplatkov však v pluse nie sú, mesto musí hľadať ďalšie spôsoby, ako chod materských škôl vykryje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny