Na hlavný obsah

Neplatenie faktúr je u nás národným športom: Podnikatelia si svoju prácu urobili, kam sa vyparili milióny?

Mestská firma dostala na projekt peniaze z eurofondov.

Neplatenie faktúr je u nás národným športom: Podnikatelia si svoju prácu urobili, kam sa vyparili milióny?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Neplatenie faktúr je na Slovensku národným športom. Myslia si to aj podnikatelia, ktorí nedostali zaplatené za rekonštrukciu tepelných rozvodov v Turčianskych Tepliciach. Mestská firma, ktorá si práce objednala, dostala na projekt peniaze z eurofondov.

Hlavnému dodávateľovi zaplatila, na účty subdodávateľov sa však peniaze nedostali. Kam sa milióny vyparili? A ako je možné, že sa situácia pri verejných zákazkách roky opakuje?

„Za toto naše vykonané dielo sme nedostali zaplatené,“ hovorí spolumajiteľ firmy Energy Pro, s. r. o. Peter Smolka.

„Tá subdodávka, ktorú nevyplatili, bohužiaľ, to nie je prípad len v Turčianskych Tepliciach. To sa deje na celom Slovensku,“ upozorňuje primátor Turčianskych Teplíc Igor Hus.

Firma Energy pro má s neplatením faktúr smutné skúsenosti. Jej konatelia kedysi otvorili problém stavebníckeho gigantu Váhostav. Ten dlhoval peniaze stovkám veriteľov.

„My sme boli tá firma, ktorá sme dali Váhostav do konkurzu pred rokmi, čiže celú tú peripetiu  sme si už raz prešli,“ tvrdí spolumajiteľ Energy Pro, s. r. o. Jozef Válek.

Súd vtedy schválil reštrukturalizáciu, Váhostav uhradil len časť dlhov. Situácia v stavebníctve sa aj po rokoch opakuje. Dôkazom je zákazka v meste Turčianske Teplice za takmer dva milióny eur. 

„Povedali nám, že sú to eurofondové peniaze,  nemôže dôjsť v sprenevere,“ tvrdí Válek.

„Dodávateľ svoju robotu odvedie, odovzdá dielo, ale peniaze na konci dňa nevidí. No oni  jednoducho firmu vmanévrujú do konkurzu respektíve nechajú ju krachnúť,“ opisuje novinár portálu aktuality.sk Marek Nemec.

Trojročný boj o peniaze

Eseročka Energy Pro sa nevie dostať k peniazom za práce, ktoré urobila na sídlisku Horné Rakovce, viac ako tri roky. Investorom bola teplárenská spoločnosť Teplico. Väčšinový podiel v nej má súkromná spoločnosť, ďalších 49 percent mesto.

„Slúžilo to viac ako 50 rokov a tie potrubia už boli v takom stave, že to malo havarijný stav a toto bola oprava,“ vysvetľuje primátor.

„Ide zhruba o 500 bytov, školy, škôlky, študentský internát,“ priblížil konateľ Teplico, s. r. o. Marek Ondráček.

Nenávratný finančný príspevok z eurofondov schválila Teplic-u Slovenská inovačná a energetická agentúra. „Videli sme tú zmluvu,  ktorá bola na 1,8 milióna eur. Z toho nenávratný príspevok je okolo 1 a pol milióna,“ hovorí Válek.

Teplico podpísalo zmluvu o dielo v lete 2020 s firmou G&F energy. Rekonštrukcia sa mala skončiť v novembri toho istého roka. G&F energy si ale najala na práce ďalšie firmy. Podstatnú časť projektu ako subdodávateľ zabezpečovala firma Energy pro zo Žiliny.

„Začali sme robiť v šiestom mesiaci. V ôsmom mesiaci, keď začali byť splatné prvé faktúry, tak začali problémy s platbami,“ skonštatoval Válek.

Konateľ Teplico s. r. o. Ondráček hovorí, že nevedeli, že firma G&F energy má subdodávateľov. „Nevedeli sme to od začiatku. Oficiálne nám ich nikdy neuviedol,“ povedal.

Prečo si spoločnosť najala na prácu ďalšie firmy sme sa chceli spýtať bývalých majiteľov G&F energy. Firma je už vyše roka v konkurze. „On tu momentálne nie je, je odcestovaný,“ tvrdil Ľubomír Urban, advokát Ľubomíra Fuska.

Vinia banku

Ďalší bývalý konateľ G&F energy, s. r. o. Jaroslav Golis sa zdržiava v zahraničí. Svoj podiel v G&F energy pred vyhlásením konkurzu prepísal na  Ľubomíra Fuska a ten spoločnosť previedol na neznámu firmu z Ukrajiny.

„Ja som mimo už niekoľko rokov. Odišiel som z firmy. Nemám čo k tomu povedať. Výhradne môže o tom hovoriť pán Fusko,“ vyhlásil Golis.

Ľubomíra Fuska sme hľadali aj v Žiline, kde sídli eseročka  G&F industrial solution. Jej názov sa nápadne podobá na názov skrachovanej  G&F energy. Na rozdiel od nej sa jej ale darí veľmi dobre.

„Spoločnosť G&F energy, ktorá je v konkurze dnešného dňa, tak zhruba od roku 2020 jej zásadne klesali tržby. Naopak spoločnosti G&F industrial Solution tieto tržby raketovo vzrástli,“ upozornil veriteľ G&F energy, s. r. o. Milan Šupčík.

Jediným  vlastníkom G&F industrial solution je opäť Ľubomír Fusko. Ide ale o Fuska staršieho, teda otca podnikateľa s rovnakým menom. Firmu na neho previedol jeho syn spoločne s Jaroslavom Golisom.

„Dohodli sme sa tak, že ja odídem z firmy a všetko preberá na seba,“ hovorí Golis.

„Na Slovensku je možné vytvoriť takú štruktúru firiem bez nejakých následkov. Nefungujúcu firmu, ktorá má dlhy zastaviť, zrušiť, zmeniť konateľa a všetky výhody ktoré dovtedy z tej firmy plynuli jednoducho presunúť na druhú,“ opisuje Šupčík.

Ľubomíra Fuska mladšieho sa nám nakoniec stretnúť podarilo. „Dnes som sa vrátil z Čiech, išiel som si k rodičom pre niečo, len tu nie sú. Takže sa vraciam naspäť do Žiliny a odchádzam do práce. Normálne pracujem,“ povedal.

Podnikateľ za vinníka nevyplatenia subdodávateľov označil postup Tatra Banky, ktorá vraj mala jeho firmu úmyselne potopiť.

„Nikde neprišlo k pochybeniu. Všetci vedia, kde peniaze sú. Môžete zavolať Tatra Banke,“ dodal Fusko.

Ohrozili by dodávky tepla

G&F energy mala v banke úvery za viac ako 720-tisíc eur. Tatra Banka sa v auguste 2020 rozhodla, že ich predčasne zosplatní.  Bolo to uprostred stavebných prác v Turčianskych Tepliciach.

„Tatra Banka si všetko zobrala. Lebo Tatra Banka riadila celé finančné toky. Ku mne peniaze ani nedošli,“ tvrdí Fusko.

Podľa neho bol postup banky nečakaný. V tom čase s ňou rokoval o reštrukturalizácii úverov. Banka vedela, že na účet G&F energy prídu peniaze z eurofondov aj to, že má firma získať financie z iných veľkých projektov.

„Išlo o Teplárne Zvolen, prvá a druhá etapa. Kde spoločnosť G&F mala údajne získať veľké množstvo financií,“ hovorí Šupčík.

„Keďže to bol projekt z eurofondov, tak bol na to vyhradený jeden konkrétny účet. Ten spravovala Tatra Banka,“ dodal Ondráček.

Banka s nami odmietla komunikovať inak ako písomne. „Pri úverovom financovaní je úver banky štandardne splácaný z došlých platieb na účty klienta. Vzhľadom na to, že na účtoch klienta sa kumulujú peňažné prostriedky zaslané od rôznych subjektov, nie je ani možné určiť, aké konkrétne peňažné prostriedky boli použité na úhradu pohľadávky banky,“ uviedla v stanovisku Tatra Banka, a. s.

„Od dodávateľa sme následne dostali takúto informáciu, že sa takéto niečo udialo. Nás banka o tom neinformovala,“ hovorí Ondráček.

„Nikto nám nič nepovedal. Jednoducho len robte, peniaze sú, nebojte sa, ide to z eurofondov, nie je možné, aby sa stratili. Ale je to možné,“ hovorí Válek.

Ľubomír Fusko tvrdí, že subdodávateľov neinformoval, lebo by hrozilo prerušenie prác, čo by bol hazard s dodávkami tepla pre celé sídlisko. „Dávali sme tam komplet nové čerpadlá, novú akumulačnú nádrž, tlakové nádoby, dávali sme potrubia, armatúry. Zhruba to bolo za 360-tisíc  a do dnešného dňa nemáme stále uhradených 223-tisíc,“ priblížil Válek.

Dokumenty vám dáme, ak zaplatíte

Energy pro dielo dokončila, odmietla však firme G&F energy odovzdať protokoly o úradnej skúške zariadení.

„Hlavný tip, ktorý urobili bol ten, že svojmu dodávateľovi odmietli odovzdať certifikáty, atesty a dokumenty potrebné k zariadeniam, ktoré dodávali,“ hovorí Ondráček.

„Dielo sme dorobili. My sme to dorobili po pánovi Válekovi, dokončili a odovzdali. Veď to bolo vo verejnom záujme, aby ľudia mali teplú vodu,“ vyhlásil Fusko.

„Dielo už bolo montážne dokončené. Čiže tým pádom zostávalo urobiť už len nejaké záverečné skúšky, ktoré sme urobili, ale doklady sme neodovzdali,“ priblížil Válek.

„Jednoznačne boli ohrozené dodávky tepla, pretože by sme nemohli uviesť do prevádzky celú kotolňu. To znamená, celé sídlisko by mohlo ostať bez tepla a teplej vody,“ hovorí Ondráček.

„Dotklo by sa to viac ako dvetisíc obyvateľov,“ priblížil primátor mesta. „Povedali sme, že veľmi radi dáme tie originálne doklady, keď nám zaplatia,“ tvrdí Válek.

G&F energy požiadala o vydanie náhradnej dokumentácie – štátnu spoločnosť Technická inšpekcia, ktorej jediným akcionárom je ministerstvo práce. Tá dokumenty vydala. Podľa poškodenej firmy Energy pro tak štát zlegalizoval nezákonné konanie v eurofondovom projekte.

„Technická inšpekcia je akciová spoločnosť, ktorá vykonáva svoju činnosť v súlade s obchodným zákonníkom. Aj v tomto konkrétnom prípade Technická inšpekcia vykonala svoju činnosť striktne, v zmysle doručenej objednávky G&F energy,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym Holubová.

Eurofondy skončili na účte banky

G&F energy podala aj podnet na Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru, ktorá nenávratný finančný príspevok z eurofondov poskytla.

„Vykonali sme finančnú kontrolu na mieste, kde bolo zistené pochybenie. V zmluve, v prílohe nebol uvedený subdodávateľ. Toto zistenie však nie je oprávnením toho, aby sme mohli od zmluvy odstúpiť alebo vymáhať príspevok,“ informovala hovorkyňa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Zuzana Valentová.

Energy pro neuspela ani sťažnosťami na ďalších štátnych úradoch.  Eurofondy teda neskončili v rukách tých, ktorí projekt realizovali, ale na účte banky, ktorá si tak uspokojila vlastné pohľadávky. Energy pro preto podala trestné oznámenie aj na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), ktorá trestné stíhanie odmietla.

„Nie som spokojný s tým, ako to vyhodnotila NAKA. Lebo jednoznačne sem prostriedky z Európskej únie prišli a neskončili tam, kde mali skončiť. Teda u tých, čo to robili, ale skončili niekde úplne inde,“ povedal Válek.

Energy pro postupovala proti firme G&F energy aj súdnou cestou. „Dostali sme platobné rozkazy, že to má teda G&F zaplatiť, ktoré sme dali exekútorovi. Exekútor, začal konať, ale vzápätí prerušil exekučné konanie, lebo prišlo to, že bol podaný návrh na konkurz,“ uviedol Válek.

Ako totiž vysvitlo, G&F energy nemala problémy len v Turčianskych Tepliciach. Návrh na jej konkurz podala spoločnosť ELMS, ktorá realizovala elektroizolačné práce pri rekonštrukcii bývalého hotela Semafor a pri výstavbe apartmánových domov v komplexe Arietes Marmont v Tatranskej Štrbe.

„Hotel ako taký určite funguje, má pomerne dobré recenzie, iba nebol nikdy zaplatený,“ uviedol majiteľ ELMS, s. r. o. Milan Šupčík.

Košický podnikateľ v pozadí firiem

Investorom projektu v Tatranskej Štrbe bola spoločnosť PPA Invest z Košíc. Tú zastupuje Patrícia Kundisová. Podľa firmy ELMS však za PPA invest stojí v skutočnosti Kundisovej životný partner. Existuje aj  podozrenie, že ten istý podnikateľ stál aj za firmou G&F energy.

„Pravdepodobne za tými firmami stojí jeden košický podnikateľ Maroš Škorec, ktorý de facto ako keby tie firmy z pozadia riadil,“ myslí si novinár Marek Nemec.

„Ubezpečovali nás, že ide o krátkodobý prechodný problém, že sa všetko vyrieši predajom diela, Maroš Škorec zvykol používať, že nacinkajú peniaze,“ vyhlásil Šupčík.

Bývalý konateľ G&F energy Ľubomír Fusko však odmieta, že by firma mala tichého spoločníka. Kto je ale Maroš Škorec, o ktorom všetci hovoria?  

„Svoje prvé peniaze zarobil na jednej zákazke na železnici v Azerbajdžane,  kde potom tie peniaze roztočil vo veľkom pod hlavičkou cyperskej skupiny SkySide, kde investoval do rôznych firiem. Vyrábali minerálky, pivo, podnikal v cestovnom ruchu, robil aj developera. Staré dlhy platil novými dlhmi, až tie firmy skončili v konkurze,“ opisuje Nemec.

„Niektorých veriteľov sa vtedy podarilo prehovoriť práve Škorcom na to, aby podpísali splátkové kalendáre so spoločnosťami blízkymi  Marošovi Škorcovi,“ hovorí Šupčík.

„Asi pred štyrmi rokmi išiel do osobného bankrotu. Môže to byť dôvodom,  prečo sa v tých firmách neukazuje. Pretože by mal byť  na čiernej listine bánk. Banky firmám, kde on figuruje, nepožičajú peniaze,“ vysvetlil Nemec.

Komplex Arietes Marmont sme navštívili osobne. Podľa našich informácií tam Maroš Škorec často chodieva. Nakoniec sme ho zastihli len telefonicky.  

„Dnes, zajtra Vám spracujem odpovede a pošlem. K odpovediam si vieme ďalej zavolať, vieme si povedať čokoľvek, čo bude potrebné. Vysvetlím a hotovo,“ tvrdil Škorec, bývalý konateľ spoločnosti SKYSIDE SLOVAKIA, s. r. o.

Prípad vyšetruje NAKA

Zaujímal nás najmä vzťah podnikateľa  k spoločnosti G&F energy, ktorá zanechala dlhy voči subdodávateľom nielen v Tatrách, ale aj v Turčianskych Tepliciach. Práve počas projektu v Tatranskej Štrbe totiž firmu G&F energy zastupovala istá Monika Móricová. Tá pritom v minulosti pracovala ako konateľka vo firmách patriacich investičnej skupiny SKYSIDE.

„Za G&F aj nám podpísala zmluvu o dielo pani Móricová. Domnievam sa, že za celým týmto je nejakým spôsobom určite Maroš Škorec,“ vyhlásil Šupčík.

V takom prípade by išlo o prepojenie investora a dodávateľa prác v eurofondovom projekte. Na projekt v Tatrách totiž schválila nenávratný finančný príspevok Poľnohospodárska platobná agentúra. A to vo výške viac ako jeden milión eur.

NAKA prípad vyšetruje pre podozrenie z pokusu o subvenčný podvod. Figuruje tu zložitá štruktúra dodávateľov a subdodávateľov.

„Pozrime sa najprv na odpovede, pozrime sa na výstupy, ktoré budú. Zvážime, poďme ako sa hovorí, krájať salámu postupne,“ povedal Škorec.

Po tom, čo sme podnikateľovi Škorcovi otázky poslali, telefón nám už nedvíhal. V písomnom stanovisku ale poprel, že by mal s firmou G&F energy niečo spoločné. Dovolať sa nám nepodarilo ani Monike Móricovej.

„Pani Moricová fungovala dlhodobo ako jeho biely kôň. On ju mal už vo firmách práve pod tou skupinou SkySide. Bola tam konateľkou vo viacerých firmách,“ priblížil Nemec.

Predaj firmy na Ukrajinu

Monika Móricová v písomnom stanovisku zdôraznila, že vo firme G&F energy bola len jedným z konateľov, a to od januára 2019 do januára 2020. Podľa nej bola firma v tom čase  v dobrej finančnej kondícii. Sama vraj zastupovala záujmy Patrície Kundisovej, ktorá chcela do firmy majetkovo vstúpiť, potom si to ale rozmyslela.

„To, že som v minulosti figurovala vo viacerých spoločnostiach, ktoré mali akýkoľvek vzťah s pánom Škorcom, považujem za bežnú skutočnosť a potvrdenie dlhodobej spolupráce a dôvery. V prípade, že v súvislosti s mojou osobou ktokoľvek vrátane vás, použije osočujúce a hanlivé slovné spojenia ako nastrčená osoba, či nebodaj biely kôň, tak vykonám všetky potrebné právne kroky na moju ochranu pred takýmto hanobením, vrátane súdnej ochrany,“ uviedla v stanovisku Monika Lukáčová, rodená Móricová.

Poľnohospodárska platobná agentúra v súvislosti s projektom rekonštrukcie Arietes Marmont nielenže podala trestné oznámenie, ale vyplácanie eurofondov úplne zastavila.

„Ani PPA invest nedostalo zaplatené od štátu. Keby tento projekt štát zaplatil majiteľom, tak dneska sme zaplatení my, nie je firma v konkurze, zaplatení sú všetci,“ hovorí Fusko.

Pripomeňme, že bývalí konatelia firmy G&F energy stihli firmu predať na Ukrajinu ešte pred začiatkom konkurzu. „Dodnes však tento zápis na obchodnom registri nie je,“ hovorí Šupčík.

 „K podpisu zmluvy o prevode obchodného podielu na spoločnosť LLC PRIME ENERGY z Kyjeva došlo dňa 12. 11. 2021, t. j. pred vypuknutím vojnového konfliktu na Ukrajine, ktorý následne znemožnil doloženie vyhlásení zo strany kupujúcej spoločnosti potrebných k zápisu zmien do obchodného registra,“ píše v stanovisku Fusko.

„Povedali nám, že spolu s predajom spoločnosti G&F došlo aj k presunu celého účtovníctva na Ukrajinu,“ uviedol Šupčík.

Obavy veriteľov

Veritelia sa obávajú, že sa svojich peňazí nedočkajú. Konkurzný správca totiž poprel pohľadávky tak firmy Energy pro, ako aj firmy ELMS.

„Čiže oni nechajú firmu krachnúť a potom príde nejaký správca, ktorý pohľadávky, ktoré si dodávatelia prihlásia, poprie ako keby neexistovali,“ opisuje Nemec.

Súdne spory o uznanie pohľadávok prebiehajú, popretým veriteľom však súd predbežne hlasovacie práva priznal.

Nezaplatená práca firiem v eurofondových projektoch je dôkazom toho, že ani desať rokov po prepuknutí kauzy Váhostav, sa situácia v stavebníctve veľmi nezmenila.  

„Neplatenie faktúr  by malo byť podľa mňa trestným činom. Nie je možné, že niekto si tu nebude platiť faktúry krížom cez celú republiku a nič sa okolo toho nedeje,“ hovorí Nemec.

Mesto má zrekonštruované tepelné hospodárstvo, Teplico dostalo nenávratný finančný príspevok vo výške 1,5 milióna. Firma G&F si vyriešila úver vo výške 900-tisíc, ktorý mala v banke. Akurát my, tí najmenší, ktorí sme to tu oddreli a dodali sme to, tak sa nemáme ísť ku komu sťažovať, lebo skutok sa nestal,“ uzavrel Válek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko