Na hlavný obsah

Práce v priemyselnom parku Valaliky pokračujú. Na stavbe evidujú len drobné meškania

Podľa premiéra môže Volvo začať stavať v novembri.

Práce v priemyselnom parku Valaliky pokračujú. Na stavbe evidujú len drobné meškania
Ilustračná snímka zo stavby. Foto: RTVS

Práce na hrubých terénnych úpravách priemyselného parku Valaliky pri Košiciach pokračujú. V posledných dňoch sa objavili informácie o odchode subdodávateľov zo stavby. Podľa vedenia priemyselného parku štát neeviduje žiadne neriešiteľné problémy.

Na stavbe evidujú len drobné meškania. O údajnom odchode subdodávateľov, vedenie priemyselného parku informáciu nemá.

„Sústredíme sa s kapacitami, ktoré sú k dispozícii, na prioritné lokality. To znamená, prioritné lokality, kde Volvo potrebuje postaviť zriadenie staveniska a začať so samotnou výstavbou. Táto etapa nie je vôbec ohrozená,“ povedal konateľ Valaliky Industrial Park Miloslav Durec.

„Máme zodpovednosť za prípravu tohto priemyselného parku. A táto fáza sa blíži ku koncu,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec. Aj podľa premiéra Ľudovíta Ódora idú veci viac-menej podľa plánu. „V novembri už teda Volvo môže začať stavať,“ dodal Ódor.

Téme sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Až 280 hektárov pozemkov pod priemyselným parkom Valaliky už kompletne vykúpili a vysporiadali. V najbližšom čase sa uskutoční ich prevod na spoločnosť Volvo. „Dohodli sme sa, že budeme mať pravidelnú informačnú bázu aj na vláde, aby sme vedeli aj ostatným ministrom povedať, kde sú možné nejaké problémy, ktoré treba riešiť,“ dodal premiér.

„Veľmi potrebujeme podporu vlády a jednotlivých rezortov. Dostatočné finančné a personálne zabezpečenie úradov,“ vysvetlil Durec.

Situáciu komplikovali archeologické nálezy

Situáciu skomplikovali rozsiahle archeologické nálezy. Nachádzame sa na pohrebisku z desiateho storočia. Archeológovia tu našli zhruba 260 hrobov. Malo by tak ísť o jedno z najväčších pohrebísk z toho obdobia, minimálne v rámci východného Slovenska.

„Nachádza sa tu celá populácia. Detí je tu pomerne dosť. Na základe spektra jedincov sa dá rekonštruovať demografia, resp. ako tá populácia vyzerala. Ako boli jedinci starí, ako zomierali a podobne,“ vysvetlil terénny archeológ Archeologického ústavu SAV Adam Gašpar. Durec priblížil, že posilňujú kapacity a získavajú ďalších archeológov.

To znamená, že nebránia samotnému začatiu výstavby závodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny