Na hlavný obsah

Som veľmi spokojný: Robert Fico reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu

Úrad špeciálnej prokuratúry označil za semenište zla.

Som veľmi spokojný: Robert Fico reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD). Foto: TASR/František Iván

Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, pretože nepozastavil účinnosť zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Koalícia dosiahla hlavný cieľ, ktorý mala pri reforme trestného práva. Uviedol to po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach.

„Ja som z pohľadu rozhodnutia ÚS veľmi spokojný. ÚŠP, toto semenište zla a nenávisti, porušovania ľudských práv, prestane 20. marca existovať,“ povedal Fico s tým, že sa tak naplní programové vyhlásenie vlády. Súdu preto nič nevyčíta. Zároveň skonštatoval, že ostatné veci v novele Trestného zákona nech ÚS prerokuje.

Ústavný súd by mal podľa Fica vysvetliť zmenu rozhodovacej praxe. Tvrdí, že rozhodovacia prax ÚS hovorí, že ak chce pozastaviť účinnosť zákona, musí mať nejakú kvalitu, ktorá je definovaná zverejnením v Zbierke zákonov.

Pozrite si záznam z TK, počas ktorej Robert Fico reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu:

Novela Trestného zákona nie je ešte podľa Fica podpísaná. „Som zvedavý na vysvetlenie ÚS, prečo pristúpil k prelomeniu tejto rozhodovacej praxe, ktorá tu bola dlhoročná a prečo pod takýmto tlakom pracoval, pretože toto rozhodnutie o pozastavení účinnosti mohol urobiť kedykoľvek,“ podotkol predseda vlády.

Fico chce tiež vedieť, pod akým tlakom súd pracoval a prečo o jeho rozhodnutí vedeli skôr médiá ako účastníci konania.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku.

Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

Peter Pellegrini rozhodnutie rešpektuje

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR rešpektuje. Prekvapila ho rýchlosť rozhodnutia i to, že sa verejnosť dozvedela závery z médií a až potom sa vyjadril oficiálne ÚS.

„V normálnej demokracii je štandardné a správne rešpektovať rozhodnutie ÚS,“ uviedol Pellegrini s tým, že má právo svojimi rozhodnutiami pozastaviť účinnosť niektorých častí zákona. Rozhodnutie ÚS podľa vlastných slov zatiaľ nevidel.

Myslí si, že ÚS mohol pri rozhodnutí viac špecifikovať problematické paragrafy a nie „en bloc“ pozastaviť celý článok, ktorý zahŕňa všetky úpravy v Trestnom zákone. Pýta sa, či sa tak pre krátkosť času neublížilo aj dobrým riešeniam. „Najdôležitejší moment nás ešte čaká, keď sa odborníci a ústavní právnici budú pozerať na to zdôvodnenie,“ dodal.

Šéf parlamentu očakával rokovanie ÚS v „štandardnejších režimoch“. Podľa vlastných slov vníma taktiku z hľadiska dátumu a času rozhodnutia ÚS. Poukázal na lehoty na zverejnenie rozhodnutia v zbierke zákonov.

Zároveň uviedol, že novelu Trestného zákona už poslali z NR SR na ministerstvo spravodlivosti na zverejnenie. Dodal, že rezort má stanovené lehoty pri zverejňovaní zákonov, ktoré musí dodržať. Pripomenul tiež, že nepozastavené časti novely majú nadobudnúť účinnosť od 15. marca. „Neviem, či teraz bude niekto robiť nejaké rošády,“ podotkol.

Rozhodnutiu Ústavného súdu ohľadom novely Trestného zákona sa v Správach RTVS venoval Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko