Na hlavný obsah

Strelca zo Zámockej vyhlásili v jeho online komunite za svätého: Pri písaní manifestu mu pravdepodobne pomáhal človek z USA

Útočník navštevoval školu pre mimoriadne nadané deti.

Strelca zo Zámockej vyhlásili v jeho online komunite za svätého: Pri písaní manifestu mu pravdepodobne pomáhal človek z USA
Polícia zasahuje po streľbe na Zámockej. Foto: RTVS

Teroristický útok, ktorý otriasol Slovenskom. Vražda dvoch mladých ľudí pred barom na Zámockej ulici v Bratislave. Vyšetrovanie preukázalo, že páchateľom bol jednoznačne Juraj Krajčík, ktorý sa po skutku zastrelil.

Dnes je jasné, že jeho primárnym cieľom neboli ľudia z LGBTI+ komunity. Vrahovi išlo o škandál, ktorým chcel rozpútať rozvrat v spoločnosti. Ukázalo sa, že sa radikalizoval v online priestore, bol prívržencom hnutia militantný akceleracionizmus, ktorý má medzinárodný rozmer.

„Páchateľ mal radikálne názory na menšiny, politikov, policajtov a novinárov,“ priblížil na tlačovej konferencii špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Bol členom skupiny, ktorá, a to teda nie je úplne typické, fungovala do istej miery aj vo fyzickom priestore. Čiže sa aj stretávali, ale ich prevažná činnosť prebiehala skrytou formou. To znamená v škole alebo v školách, v ktorých fungovali. Dokonca niektoré školské práce jasne signalizovali, že tam niekde je problém,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

„Je ľahké pochopiť prítomnosť, keď rozumiete minulosti,“ vyhlásil hovorca Europolu Jan Op Gen Oorth.

Nástup internetu

„Porážkou nacistického Nemecka v 2. sv. vojne aj v dôsledku zločinov, ktorých sa nacistický režim dopustil prakticky po celej Európe, došlo k tomu, že tá ideológia bola veľmi silno zatratená a bola perzekvovaná zo strany európskych štátov,“ vysvetľuje historik Vojenského historického ústavu Matej Medvecký.

„Uchytila sa hlavne v Spojených štátoch. Tam sa podarilo komanderovi Rockwellovi, lídrovi American nazi party, vytvoriť kohéznu skupinu. Tá si dala za cieľ šírenie ideológie a bojovanie za bielu rasu,“ dodal Medvecký.

„Významní predstavitelia neonacistickej scény 70. a 80. rokov formovali celú neonacistickú scénu po celom svete,“ pokračuje historik.

Nástupom rozvoja internetu a online komunikácie sa šírenie nacistických myšlienok presunulo do virtuálneho sveta. 

Myslia si, že biela rasa je v ohrození

„Ak sa pozriete na 80. roky, ak ste boli teroristickou skupinou, museli ste sa niekde fyzicky stretnúť, možno v zadnej miestnosti v krčme. Dnes sa ľudia stretávajú vo virtuálnom svete. Nikdy sa nemuseli vidieť, no môžu šifrovane plánovať teroristický útok,“ upozorňuje Jan Op Gen Oorth.

„Znižuje sa tým aj výrazným spôsobom schopnosť bezpečnostných zložiek včas zachytiť prípravy alebo indoktrináciu, ktorá prebieha vo fyzickom priestore,“ skonštatoval Bránik.

„Možno hovoriť o desiatkach rôznych hnutí a odnoží, ktorých spája snaha nejakým spôsobom zmeniť svet k lepšiemu. Časť z nich verí dokonca v to, že očista spoločnosti od všetkých negatívnych javov a podobne, bez extrémneho násilia možná nie je,“ dodáva analytik.

„Zaujímal sa o teroristické trestné činy, najmä tie, ktoré boli spáchané v zahraniční a vyvolali veľký ohlas vo svetovej verejnosti. Počas dňa, keď bol skutok spáchaný, zverejnil svoj manifest, ktorý obsahoval ideológiu militantného akceleracionizmu,“ informoval Lipšic.

„Hnutie vychádza z národnosocialistickej ideológie. Jeho členovia veria v biely panarijský národ, veria v to, že tento národ je ohrozený nejakou tajnou židovskou loby, ktorej členovia sú všetci Židia, ktorých oni v zmysle doktrín Hitlera a historických nacistov vnímajú ako akýsi parazitický národ,“ priblížil historik Medvecký.

„Máme problém pre to, lebo na sile tých myšlienok sa nič nemení, v zmysle, že by sa znižovali, naopak sú stále radikálnejšie. Stále viac ľudí hlboko verí v tieto tézy,“ skonštatoval Bránik.

Kto bol skutočnou cieľovou skupinou?

„Komunita šiestich miliárd ľudí na tejto planéte s internetom, so zasielaním správ, so šifrovanou komunikáciou na dark weboch – všetko sa spája, všetko sa mieša. Čím je scenár zložitejší, tým je náročnejšie pre orgány činné v trestnom konaní, aby to monitorovali a vyšetrovali. V minulosti ste možno mohli teroristický útok vyšetriť na národnej úrovni. Dnes je veľmi častý medzinárodný rozmer,“ priblížil Jan Op Gen Oorth.

„Podľa presvedčenia akceleracionistov je biela rasa v ohrození, v tomto sa zhodujú s tým širším neonacistickým prostredím. Akceleracionisti sú však presvedčení, že už v podstate Árijci ten svoj boj v úvodzovkách prehrali, sú ovládaní. Používajú pre to väčšinou termín genocída bielej rasy. Táto je vykonávaná podľa ich názoru napríklad šírením drog v bielej populácii, pornografie alebo myšlienok súvisiacich s LGBTI+ komunitou,“ hovorí Medvecký.

„Podľa ich presvedčenia je tento stav možné zvrátiť jedine tým, že bude prichádzať k spontánnym alebo plánovaným útokom, ktoré Árijcov vzbudia k bojovému odhodlaniu. Veria, že prostredníctvom teroristických útokov sa im podarí vyvolať nejakú globálnu revolúciu s kolapsom civilizácie,“ dodal historik.

„To, že cieľovou skupinou vraždy boli queer ľudia je viac-menej sekundárne. Vieme už z vyšetrovania, že primárnym cieľom bol premiér Eduard Heger, zástupným cieľom bola židovská komunita, ale keďže sa mu nepodarilo dohľadať ani premiéra, nepodarilo sa mu vniknúť do židovskej komunity, tak si zvolil zástupný cieľ a priamo na ulici zavraždil dvoch LGBTI+ ľudí,“ povedala sociologička Silvia Porubänová.

Chcú niečo po sebe zanechať

„Nesmieme zabudnúť na človeka, ktorého si akceleracionisti v prvom rade vážia. James Mason volal presne po vyvolávaní vĺn šoku, keď sa mali zabíjať prostredníctvom útokov významné osobnosti. Malo potom dochádzať podľa jeho predstáv k destabilizácii spoločnosti,“ pripomína Medvecký.

„Vzormi pre manifest boli útočník z Nového Zélandu Brenton Tarrant a útočník na synagógu v Spojených štátoch John Earnest,“ vyhlásil Lipšic.

„Odkazoval, že posledným momentom, po ktorom v ňom dozrelo rozhodnutie vykonať „operáciu“ bol strelec z mesta Buffalo Payton Gendron. Myslím, že ho aj streamoval a zabil pri tom 10 ľudí, tiež to bol 18-19 ročný chlapec,“ povedal Medvecký. Podľa historika sa navzájom nepoznali, ale len jeden po druhom opakoval.

„Je to móda medzi teroristami, zanechať niečo, pretože väčšina ľudí, ktorí vykonávajú útoky, neprežije. Vedia však, že niečo za sebou zanechajú a narušia spoločnosť. Ak je viditeľný vplyv na pocit bezpečia v spoločnosti, boli úspešní,“ myslí si Jan Op Gen Oorth.

„Nemajú až takú jasnú predstavu. Hmlisté predstavy spočívajú v tom, že bude nasledovať kmeňový zlatý vek Árijcov, ktorý ale nie je nejako bližšie definovaný,“ tvrdí Medvecký.

Vyhlásili ho za svätého

„To, akým spôsobom to otriaslo Slovenskom a akým spôsobom to Slovensko do veľkej miery zmenilo, bol jedným z hlavných argumentov preto, aby bol radou, ktorá posudzuje tieto činy, vymenovaný za sainta takzvaného svätého,“ vysvetlil Bránik.

„Krátko po čine sa objavila na internete jeho mučenícka kartička, kde bol označený za šiesteho učeníka svätého Brentona Taranta zakladateľa moderného akceleracionistického odporu. A prvého mučeníka terrorgramu. Podľa toho by mal byť prvý, ktorý sa zradikalizoval na terrorgrame a rozhodol sa ísť napĺňať ciele tejto skupiny,“ hovorí Medvecký.

„Znie to šialene, ak máme potvrdzovať takéto niečo, ale v žiadnom prípade to nie je legitimizácia jeho konania, ani akýkoľvek náznak ospravedlňovania alebo vysvetľovania. Je to jednoducho fakt. Napriek tomu, že v prvých dňoch, týždňoch tento akt otriasol celým Slovenskom, dnes sa dá povedať, že mnoho ľudí si pomyslelo, že nijako sa nás to netýka,“ myslí si Porubänová.

„Ale zhoršenie spoločenskej klímy, polarizácie spoločnosti a napokon občianskej nespokojnosti, to nastalo tak či onak a to je jadro celého problému,“ dodáva sociologička.

Experti na medzinárodnej úrovni

Páchateľom vrážd na Zámockej ulici sa zaoberali aj experti na medzinárodnej úrovni. Odborníci spolupracujúci s výskumným centrom akceleracionizmu pri univerzite v americkom meste Middlebury vypracovali dokument s názvom Prvý svätec Terrorgramu. Dospeli k záveru, že Juraj Krajčík pravdepodobne nebol jediným autorom manifestu. 

„Bol napísaný so slovnou zásobou na vysokej úrovni a popri tom vykazoval širokú škálu neformálnych americko-centrických výrazov. Mnohé časti manifestu a niektoré tweety skutočne naznačili hlbokú fixáciu na americký sociálny a politický kontext, ale chýbali porovnateľné odkazy na Európu, či Slovensko. Je to pozoruhodné, pretože príbehy o militantnom akceleracionizme sú zamerané na spochybnenie suverenity a identity Európy,“ píše sa v dokumente.

Podľa expertov vraha zo Zámockej pri písaní navádzal muž vo veku 45-55 rokov, pravdepodobne americkej národnosti. „Máme podozrenie, že tento neznámy autor je hlboko prepojený so sieťou Terrorgram, čo naznačuje prudkú zmenu dynamiky Terrorgramu s akceleracionistickými útočníkmi. Namiesto  teroristického prístupu, ktorý doteraz používali sa zdá, že komunita Terrorgram sa mení na funkciu príkazov a ovládania,“ podčiarkuje ďalej dokument.

„Proces radikalizácie a náboru nie je ako, ahoj, som z teroristickej organizácie XY a chcem vás prijať. Je to skôr pomalá radikalizácia,“ upozorňuje hovorca Europolu.

„Začína to častokrát veľmi jednoducho na nejakých platformách, online hrách. Keď si niekto všimne, že niekto má o to záujem alebo si to vyhľadáva,“ hovorí Medvecký.

Mimoriadne nadané dieťa

„Europol nemá právo len tak sa prípadom zaoberať. Je to mimoriadne zložitá práca, pretože si predstavte, že by ste videli príspevok pravicovej propagandy v slovenskom jazyku, no napísal ho Nemec na sociálnom médiu, ktoré je vo vlastníctve americkej spoločnosti. Legálne je však zaregistrované v Írsku v Európe a server je? Nevieš. Možno v Kambodži, možno v Austrálii. Ktorá jurisdikcia je teda zodpovedná? Je to nočná mora. Snažíme sa tento proces zjednodušiť,“ hovorí Jan Op Gen Oorth.

Je známe, že vrah navštevoval školu pre mimoriadne nadané deti. Krátko po teroristickom útoku vystúpil v rádiu Mariana Kotlebu, odsúdeného za prejav sympatií k neonacistickej ideológii, Krajčíkov otec. Jeho vystúpenie vyvolalo vlnu nevôle.

„Krajčíkovo rozhodnutie cieliť na gay bar sa zdá byť menej ovplyvnené jeho rodinou, ktorá sa angažovala v krajne pravicovej politike. Viac úzko súvisí s jeho radikalizáciou v rámci Terrorgramu, kde v Spojených štátoch došlo k dramatickému nárastu diskurzu zacielenému na LGBTI+ komunitu. Akceleracionistický terorizmus sa tak posúva smerom k podobných útokom ISIS na ciele na Západe,“ píšu experti.

„Osamelý vlk už nie je osamelý. Možno ste osamelý vlk, ale máte globálny balík osamelých vlkov a ste súčasťou väčšej skupiny. Je to virtuálna skupina, ale je to skupina. Dáva vám to pocit niekam patriť a cítiť sa silný,“ opisuje hovorca Europolu.

Výzva pre bezpečnostné zložky

Koncom januára zadržala polícia vo Viedni pravicových extrémistov, bol medzi nimi aj 20-ročný muž, ktorý komunikoval s vrahom zo Zámockej. Ešte ako neplnoletý mal písať o bombových útokoch proti židom a moslimom. Našli u neho pušky, návody na výrobu bômb a zbraní pomocou 3D tlačiarne aj predmety s nacistickou tematikou.

„S nárastom pravicového extrémizmu, sa terorizmus stáva oveľa zložitejším, pretože potrebujete obrovskú skupinu odborníkov. Som z Nemecka, chápem, ktoré symboly v Nemecku predstavujú fašizmus. Chápem tiež niektoré slangy v nemeckom jazyku. Nerozumiem však tajnému slangu vo fínčine, gréčtine alebo slovenčine, keď hovoria o pravici. Potrebujete teda veľa špecializovaných znalostí, aby ste ochránili spoločnosť a zraniteľných ľudí pred propagandou,“ upozorňuje Jan Op Gen Oorth.

Je dôležité, aby sme ako výskumníci uznali, že americkí aktéri a siete hrajú kritickú úlohu pri exporte týchto násilných, zhubných akceleračných rámcov do zahraničia.

„Ja by som si nedovolil tvrdiť, že tým skutkom dosiahol to, o čo mu išlo. Dokonca si ani nemyslím, že je toto prostredie prostredníctvom teroristických útokov schopné dosiahnuť svoje ciele. Myslím si, že to nie je realistické,“ vyhlásil Medvecký.

„Naozaj veľkou výhodou je, že tá skupina, ku ktorej nejakým spôsobom patril Krajčík je stotožnená aj vo fyzickom priestore. Vieme eliminovať riziko, že sa im naozaj niečo podarí,“ hovorí Bránik.

„Týchto skupín je viacero. Je to veľká výzva pre bezpečnostné zložky aj na Slovensku aj v rámci celej Európskej únie,“ uzavrel Bránik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko