Na hlavný obsah

Spomienka na streľbu na Zámockej: Po rýchlej reakcii polície neprišla primeraná reakcia spoločnosti, prihovoril sa Ódor

Pietne spomienky sa konali na Univerzite Komenského a na Zámockej ulici.

Spomienka na streľbu na Zámockej: Po rýchlej reakcii polície neprišla primeraná reakcia spoločnosti, prihovoril sa Ódor
Na snímke spomienkové podujatie MATÚŠ A JURAJ, NEZABUDNEME!, ktoré sa konalo na Zámockej ulici 12. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Vo štvrtok (12. 10.) podvečer si pamiatku obetí streľby pripomenuli na Univerzite Komenského v Bratislave. Neskôr večer prebehlo spomienkové podujatie aj priamo na Zámockej ulici, neďaleko podniku Tepláreň, kde sa tragédia stala.

Tisíce ľudí prišli na Zámockú ulicu v Bratislave, aby si pripomenuli dvoch mladých ľudí, ktorí na tomto mieste presne pred rokom prišli o život. Ďalší mladý človek na nich začal strieľať bezprostredne po tom, ako vyšli z podniku Tepláreň, ktorý je známy tým, že sa tam stretáva komunita LGBTI+ komunita.

Na štvrtkovom spomienkovom podujatí ľudia, ktorí sem prišli si pripomenuli týchto dvoch mladých ľudí minútou ticha a zapálením sviečok. Ale aj položením kvetov a vencov na mieste, kde došlo k tragédii. Súčasťou spomienkového podujatia sú aj koncerty, hudobné vystúpenia ale aj príhovory.

Ľuďom sa prihovorila matka obete aj premiér Ódor

S jedným vystúpila aj napríklad matka jednej z obetí, ale rovnako aj dievča, ktoré tu bolo aj takto pred rokom. Útočník ju postrelil a vážne zranil, z týchto zranení sa dávala dokopy niekoľko mesiacov v nemocnici. Pôvodne tam mala byť aj prezidentka Zuzana Čaputová, nakoniec jej to ale nedovolil zdravotný stav a ľudom sa prihovorila iba prostredníctvom videonahrávky. Prišiel ale poverený predseda vlády Ľudovít Ódor.

„Chcel by som veriť, že po rýchlej a bezprostrednej reakcii polície či prokuratúry bude nasledovať aj premyslená reakcia ďalších inštitúcií štátu a ich vrcholných predstaviteľov. Že bude nasledovať primeraná reakcia zo strany spoločnosti ako celku. Bohužiaľ, neprišla v dostatočnej miere,“ povedal Ódor.

„Hoci som mierny optimista, napriek tomu mám aj pochybnosti a obavy. Neviem či oprávnene. Chcem veriť, že to boli životy Juraja a Matúša, ktoré aspoň v kritickej časti našej spoločnosti vyvolali túžbu po porozumení, vzájomnom pochopení a rešpekte,“ dodal.

Pietnu spomienku dokumentoval na mieste redaktor RTVS Timotej Pisch. Príhovor Ľudovíta Ódora si môžete vypočuť vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko