Na hlavný obsah

Súd v Moskve poslal za mreže kritika vojny na Ukrajine a ochrancu ľudských práv Olega Orlova

Do väzenia ide na 2,5 roka.

Súd v Moskve poslal za mreže kritika vojny na Ukrajine a ochrancu ľudských práv Olega Orlova
Oleg Orlov pred súdnym pojednávaním v Moskve. Foto: TASR/AP

Moskovský súd odsúdil známeho ochrancu ľudských práv Olega Orlova na 2,5 roka väzenia za kritiku vojny proti Ukrajine. Odsúdili ho za opakovanú „diskreditáciu armády“, uviedli médiá. Priamo zo súdnej siene ho odviedli do väzenia.

Sedemdesiatročný Orlov je spätý s mimovládnou organizáciou Memorial, ktorá dostala Nobelovu cenu mieru za rok 2022. O rok skôr ju ruské úrady zakázali.

„Predsedu Memorialu Orlova odsúdili za protivojnový článok, v ktorom označil putinský režim za fašistický. Na súde Orlov čítal Proces Franza Kafku,“ poznamenal server Meduza.

Orlov stál pred súdom za krátky čas druhýkrát. Predchádzajúci proces sa skončil vlani v októbri pokutou vo výške 150-tisíc rubľov (teraz zhruba 1 500 eur). Predmetom obžaloby bol článok, v ktorom Orlov napísal, že Rusko sa za prezidenta Vladimira Putina znížilo k fašizmu.

„Krvavá vojna, rozpútaná Putinovým režimom proti Ukrajine, je nielen masovým vraždením ľudí, ničením infraštruktúry, ekonomiky a kultúrnych objektov tejto nádhernej krajiny. Nie je to len ničenie základov medzinárodného práva. Je to aj tá najťažšia rana pre budúcnosť Ruska. Krajina, ktorá sa pred 30 rokmi uvoľnila z komunistickej totality, skĺzla späť do totality, tentoraz fašistickej,“ napísal v článku, ktorý pôvodne vyšiel vo francúzštine.

Orlov si za kritikou stál

Vzhľadom na vek a zdravotný stav jedného z šéfov Memorialu navrhla vtedy prokuratúra miesto väzenia udelenie pokuty. Orlov označil rozsudok za „mierny, ale nezákonný a nespravodlivý“.

Prokuratúra však zmenila postoj, odvolala sa a v decembri súd nariadil nový proces. Orlov pred súdom zopakoval svoju kritiku ruského vojnového ťaženia a trval na tom, že je skutočným vlastencom. Odsúdil počínanie obžaloby a vyhlásil, že ho prenasledujú, pretože si dovolil verejne kritizovať počínanie úradov.

Ustanovenia o „diskreditácii“ a o „šírení lživých informácií“, prijaté po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu a hroziacom až pätnásťročným väzením, majú umlčať všetku kritiku vojny a ruského vedenia, pripomenuli médiá.

Jeden z posledných kritikov Kremľa

Orlov je jedným z najznámejších a najuznávanejších obhajcov ľudských práv v Rusku, k vedeniu Memorialu patril od roku 1999. Je tiež jedným z posledných kritikov Kremľa, ktorého úrady doteraz neuväznili alebo nedonútili k emigrácii, podotkla agentúra AFP.

Memorial preslávil odhaľovaním zločinov komunizmu a stalinizmu v niekdajšom Sovietskom zväze a postupne sa stal najväčším združením na obranu ľudských práv v Rusku. Predvlani získal Memorial spoločne s bieloruským disidentom Alesom Bjaljackým a ukrajinským Centrom pre občianske slobody Nobelovu cenu za mier. Ruský súd nariadil v decembri 2021 rozpustenie združenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet