Na hlavný obsah

Chrípka zatvára školy: Sociálna poisťovňa radí, ako v takomto prípade postupovať pri žiadosti o ošetrovné

Jej hovorca priblížil, kto má na túto dávku nárok.

Chrípka zatvára školy: Sociálna poisťovňa radí, ako v takomto prípade postupovať pri žiadosti o ošetrovné
Ilustračná snímka prázdnej triedy. Foto: Unsplash

Ak si rodičia želajú čerpať ošetrovné pre uzatvorenie školy, materskej školy alebo detských jaslí, nie je potrebné navštíviť ošetrujúceho lekára. Rodič žiadosť vyplní a potom ju potvrdí uzatvorené zariadenie. Vo štvrtok (8. 2.) na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

„O krátkodobé ošetrovné požiadate Žiadosťou o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb. Túto žiadosť lekár nevystavuje. Je dostupná v pobočkách alebo k dispozícii na stiahnutie na webe SP,“ priblížil Kontúr.

Nárok na ošetrovné majú zamestnanci, povinne nemocensky poistené samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Rovnako tak aj dobrovoľne nemocensky poistené osoby a fyzické osoby, ktorým vznikla potreba osobnej a celodennej starostlivosti po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote. Žiadosť teda vyplní ošetrujúca osoba a potvrdí ju uzatvorené zariadenie.

Ak ošetrujúca osoba už poberá inú dávku nemocenského poistenia, ako napríklad nemocenské alebo materské, nárok na ošetrovné jej nevznikne.

SP odporúča SZČO a dobrovoľne poisteným pred poslaním žiadosti o ošetrovné skontrolovať, či majú riadne a včas uhradené poistné na nemocenské poistenie v zozname dlžníkov SP.

V roku 2023 vyplatila SP 225 335 dávok krátkodobého ošetrovného. Priemerne mesačne išlo o 18 778 dávok v priemernej výške 157,57 eura.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika