Na hlavný obsah

USA odmietli Putinov návrh na prímerie na Ukrajine, tvrdia ruské zdroje

Stalo sa tak podľa nich po kontaktoch medzi sprostredkovateľmi.

USA odmietli Putinov návrh na prímerie na Ukrajine, tvrdia ruské zdroje
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty odmietli návrh ruského prezidenta Vladimira Putina na prímerie v jeho vojne na Ukrajine, povedali tri nemenované ruské zdroje agentúre Reuters.

Stalo sa tak podľa nich po kontaktoch medzi sprostredkovateľmi. Americký zdroj agentúry poprel akýkoľvek oficiálny kontakt na túto tému a uviedol, že sa USA nezapoja do rokovaní, v ktorých nebude figurovať tiež Ukrajina, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej invázii. Oficiálne sa Moskva aj Washington odmietli vyjadriť.

Šéf Kremľa vyslal v roku 2023 do Washingtonu signály cez sprostredkovateľov, okrem iného arabských partnerov Moskvy na Blízkom východe, že je pripravený zvážiť prímerie na Ukrajine, tvrdia ruské zdroje.

Navrhoval zmraziť konflikt na súčasných líniách

Putin podľa nich navrhoval zmraziť konflikt na súčasných líniách a nebol ochotný vzdať sa žiadneho ukrajinského územia okupovaného Ruskom.

Niektorí činitelia v Kremli vraj považovali „signály“ za najlepšiu cestu k určitému mieru, píše Reuters.

„Kontakty s Američanmi vyšli naprázdno,“ povedal agentúre pod podmienkou anonymity vysokopostavený ruský zdroj oboznámený s rokovaniami, ktoré sa vraj konali vlani i tento rok.

Druhý ruský zdroj povedal, že Američania cez sprostredkovateľov Moskve oznámili, že nebudú rokovať o možnom prímerí bez účasti Ukrajiny, a kontakty skončili neúspechom. Tretí zdroj tvrdil, že Američania nechceli na Kyjev vyvíjať nátlak.

Nemenovaný americký predstaviteľ agentúre povedal, že USA neviedli s Ruskom žiadne zákulisné rozhovory a Washington nekonal za chrbtom Ukrajiny.

Tvrdil, že si nie je vedomý ani neoficiálnych kontaktov cez sprostredkovateľov. Doplnil, že sa zrejme odohrávali neoficiálne rozhovory medzi Rusmi, ktorí nie sú vo vláde, pričom použil termín označujúci neformálnu diplomaciu zahŕňajúcu takzvaných neštátnych aktérov.

Podľa troch ruských zdrojov bol Putinov signál odovzdaný do Washingtonu, kde o veci diskutovali americkí predstavitelia vrátane poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Billa Burnsa a ministra zahraničia Antonyho Blinkena.

Išlo o to, aby Sullivan prehovoril s Putinovým poradcom Jurijom Ušakovom a stanovili sa ďalšie kroky, tvrdí jeden z ruských zdrojov.

Údajne nechceli rokovať bez Ukrajiny

Keď si však činitelia v januári telefonovali, Sullivan Ušakovovi oznámil, že Washington je ochotný hovoriť o ďalších aspektoch vzťahov, ale nebude hovoriť o prímerí bez Ukrajiny, dodal ruský zdroj.

Americký činiteľ sa odmietol vyjadriť k akýmkoľvek podrobnostiam Sullivanových údajných telefonátov alebo k tomu, či k takémuto rozhovoru s Ušakovom vôbec došlo.

Jeden z ruských zdrojov agentúre povedal, že USA podľa neho zrejme neverili, že bol Putin ohľadom prímeria úprimný.

„Ale on bol a je – je pripravený rokovať o prímerí. Ale rovnako je pripravený bojovať tak dlho, ako bude treba,“ povedal jeden z ruských zdrojov, ktoré zároveň podľa Reuters tvrdili, že Kremeľ nevidí zmysel v ďalších kontaktoch s USA v tejto otázke.

Putin hovoril o pripravenosti viesť „dialóg“

Putin hovoril o pripravenosti viesť „dialóg“ v nedávnom rozhovore s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom, kde zároveň tvrdil, že je podľa neho nemožné, aby bolo Rusko na Ukrajine strategicky porazené.

Ruský prezident vyslal invázne vojská na Ukrajinu 24. februára 2022, čím po ôsmich rokoch bojov na východe tejto krajiny medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami podporovanými Moskvou, rozpútal konflikt označovaný za najväčší v Európe od druhej svetovej vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa už skôr odmietol vzdať ukrajinského územia, ktoré Rusko okupuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet