Na hlavný obsah

V Poľsku majú vlastného Batmana. Nezachraňuje ľudí, ale netopiere

Zo svojho bytu urobila nemocnicu pre netopiere.

Filmový Batman, netopierí muž, zachraňuje ľudí na plátne. Nie filmová, ale reálna žena, ktorá zachraňuje netopiere, získala prezývku Batmom, čiže netopieria mama. Ide o 69-ročnú dôchodkyňu, Barbaru Góreckú, ktorá žije v poľskom Štetíne, meste na severozápade krajiny.

Svoj byt na deviatom poschodí, ktorý má približne 60 štvorcových metrov, premenila na skutočný azyl a nemocnicu pre tieto lietajúce cicavce.

Kto je netopieria mama zisťovala v rannom vysielaní Rádia Slovensko redaktorka Anna Síposová:

Pre agentúru AFP vysvetlila, že všetko sa začalo presne pred 16 rokmi, keď počas veľmi chladného januára z ventilácie v jej byte začali vyliezať netopiere. Začala sa o ne starať a odvtedy zachránila 1 600 netopierov.

Väčšinou sa ku nej dostanú vyčerpané zvieratá, ktoré mali smolu, že ich prebudil napríklad ohňostroj. Najnovšie, nie pre zimu, ale pre predčasne teplé počasie, si myslia, že už je jar, no nemajú dosť energie na lietanie a sú zmätené a vysilené.

Obavy z chorôb či vírusov nemá. Vysvetlila, že spolupracuje so zverolekármi a že doteraz sa jej za 16 rokov nič také nestalo.

Pripomína, že každý netopier u nej dostane krstné meno, vlastné miesto a tabuľku s informáciami o jedle a liekoch. Napríklad Cecíliu, samičku, ktorej po narodení zabila matku mačka, mala v podprsenke. Chcela, aby mláďa cítila teplo a tlkot jej srdca.

Batmom tiež hovorí, že k nim vstáva aj uprostred noci, aby im dala antibiotiká. Dodáva, že netopiere možno nie sú najkrajšie zvieratá, no rozhodne to nie je ich chyba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet