Na hlavný obsah

Kamera zachytila unikátne zábery romantiky z ríše zvierat: Zaľúbené plamienky si prejavovali náklonnosť

Vo zvieracej ríši je február mesiacom lásky.

Kamera zachytila unikátne zábery romantiky z ríše zvierat: Zaľúbené plamienky si prejavovali náklonnosť
Podarilo sa získať jedinečné zábery prejavov náklonnosti v ríši zvierat. Foto: RTVS

Podarilo sa získať jedinečné zábery z prejavov náklonnosti v ríši zvierat. Online kamery, ktoré dokumentujú život plamienky driemavej, nasnímali romantické prejavy dvorenia. Predchádzalo páreniu samca a samice.

Búdku vo Vlčanoch, ktorú obsadil párik plamienok, sníma online kamera nepretržite. Obdobie párenia u tohto druhu sovy sa práve začalo a podarilo sa nasnímať aj rituál, ktorý je s ním spojený.

„Podarilo sa nám nasnímať milostnú scénku plamienky driemavej. Voľným okom by sme nemali šancu spozorovať rituály, párenie,“ informoval prevádzkovateľ online kamier Kukaj.sk Ivan Daráni.

Viac o prejavoch lásky u sov zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Vzájomné dvorenie plamienok na prvý pohľad pripomína bozkávanie. „Toto dvorenie je dôležité, aby sa posilňovalo puto medzi týmto párom. No a to dvorenie môže vyzerať tak, že si otierajú zobáčiky o seba, ďobkajú si do peria,“ priblížila zoologička Správy TANAP Erika Ferjancová.

„Aj v prírode funguje romantika, pretože tie druhy, ktoré žijú v pároch, si musia vypestovať vzájomnú dôveru,“ uviedol ekológ a filmár Erik Baláž.

Pri vtákoch je rituál dvorenia rôzny – čo druh, to iné prejavy. „Napríklad samčeky nosia dary samici, predvádzajú sa, robia tančeky, dokonca saltá. Čo druh, to rarita,“ opísala Ferjancová.

Výrazné februárové oteplenie, ktoré tu máme teraz, nijako párenie zvierat neovplyvňuje. Mnohé druhy ešte len čakajú na ten správny čas. Neriadia sa počasím, ale inštinktom.

Takéto krátkodobé oteplenie ešte nemusí nič znamenať. Pre nich je rozhodujúca najmä dĺžka dňa, pretože ak by niektoré druhy rýchlo zahniezdili, keby napadol sneh, tie mláďatá by mohli zahynúť, takže oni vlastne čakajú na tú správnu dĺžku dňa,“ povedal Baláž.

Bez ohľadu na teploty je február mesiacom lásky aj pre vlky či líšky. A svoje svadobné lety začínajú predvádzať aj páriky orlov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny