Na hlavný obsah

Ako budeme voliť? Toto potrebujete vedieť o hlasovaní v prezidentských voľbách

Prvé kolo sa bude konať v sobotu 23. marca.

Ako budeme voliť? Toto potrebujete vedieť o hlasovaní v prezidentských voľbách
Ilustračná snímka - volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: TASR/Martin Palkovič

Hlasovať v prezidentských voľbách budeme o necelé tri týždne. V Správach RTVS vám až do volieb postupne prinesieme podrobné informácie. Prečítajte si viac o tom, ako budeme voliť.

V prvom kole si prezidenta budeme voliť v sobotu 23. marca. Ak v prvom kole volieb ani jeden z kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa konať druhé kolo v sobotu 6. apríla.

Voliť môže každý občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 18 rokov. Ľudia môžu voliť iba vo volebnom okrsku, v ktorom majú trvalý pobyt.

Ak volič bude v deň volieb mimo miesta trvalého bydliska, svoj hlas môže odovzdať aj inde na Slovensku, a to s hlasovacím preukazom. O ten mohol požiadať v obci, v ktorej má trvalý pobyt.

„Voliči, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí, vo voľbách prezidenta nemajú inú možnosť, ako dostaviť sa na Slovensko, pretože hlasovať možno iba vo volebnej miestnosti na území SR,“ priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Pri strate alebo odcudzení hlasovacieho preukazu už nový preukaz volič nedostane.

Pozrite si aj reportáž z večerných Správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko