Na hlavný obsah

Chcete si dať zanalyzovať vodu zo studne? Na viacerých miestach budú túto službu ponúkať bezplatne

Prečítajte si, ako a kam priniesť vzorku vody na analýzu.

Chcete si dať zanalyzovať vodu zo studne? Na viacerých miestach budú túto službu ponúkať bezplatne
Odborná pracovníčka kontroluje vzorku vody. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Záujemcovia si môžu nechať pri príležitosti Svetového dňa vody skontrolovať dusičnany a dusitany vo vode z ich studne. Bezplatné analýzy poskytne okrem vodárenských spoločností aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Vo vybraných dátumoch ich budú realizovať aj regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ). Akcia pre verejnosť sa bude konať vo štvrtok (21. 3.) v priestoroch ÚVZ SR a v stanovených dátumoch aj v priestoroch RÚVZ. Dátumy a ďalšie praktické informácie nájdete rozpísané v tabuľke na tomto odkaze.

Odborníci okrem analýzy poskytnú aj poradenstvo. Týkať sa bude oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody, kvality vody z verejných vodovodov, individuálnych studní a ďalších problémov, ktoré s vodou súvisia. Informoval o tom odbor komunikácie ÚVZ a RÚVZ.

Postup odobratia vzorky vody na analýzu

V prípade, že máte záujem o bezplatné orientačné vyšetrenie vzoriek vôd zo studne, prineste vzorku do budovy ÚVZ alebo na taký RÚVZ, ktorý bude poskytovať orientačné analýzy (zoznam nájdete TU).

Vzorka (minimálne 0,2 litra vody) musí byť odobratá do čistej PET fľaše od neochutenej minerálnej vody, v ktorej ste predtým nič neskladovali. ÚVZ tiež radí vodu pred odobratím vzorky dostatočne odpustiť – aspoň dve až tri minúty.

Fľašu, do ktorej sa chystáte nabrať vzorku, dostatočne prepláchnite odoberanou vodou. Po naplnení a uzavretí fľaše ju označte štítkom s údajmi o odbernom mieste. Uveďte, či ide o kopanú alebo vŕtanú studňu a uveďte adresu, na ktorej sa nachádza.

Vodárenské spoločnosti

Analýzy vody pri príležitosti Svetového dňa vody ponúkajú aj vodárenské spoločnosti. Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) bude vykonávať rozbory vo všetkých zákazníckych centrách príslušných závodov VVS, a to vo štvrtok (21. 3.) v čase od 8.00 h do 14.00 h.

Na rozbor stačí doručiť minimálne tri decilitre vody zo studne v čistej uzavretej sklenenej alebo plastovej fľaši odobratej v ten istý deň.

„Každá fyzická osoba môže doniesť maximálne tri vzorky. Výsledok bude záujemcom oznámený na mieste. Ide o informatívny výsledok,“ priblížila vedúca útvaru chemicko-technologických činností VVS Nataša Riganová. Viac informácií nájdete na webe VVS.

Aj pracovníci laboratórií Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZsVS) budú vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vody zo studní.

Na vyšetrenie stačí priniesť 0,5 litra vody v čistej PET fľaši opláchnutej odoberanou vodou. Podrobnejšie informácie kam treba vodu priniesť, nájdete sa internetovej stránke ZsVS.

Analýza vzoriek vody realizovaná pracovníčkou VVS.
Analýza vzoriek vody realizovaná pracovníčkou VVS. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Generálny pardon

VVS tiež informovali, že od 22. marca do 30. apríla si bude možné uplatniť aj generálny pardon. Týka sa to tých, ktorí načierno odvádzajú zrážkovú vodu do verejnej kanalizácie jednotného systému.

„Od 1. mája začne VVS kontrolovať neoprávnene pripojenie na verejnú kanalizáciu jednotného systému, ako aj spôsob likvidácie vôd z povrchového odtoku z jednotlivých nehnuteľností prostredníctvom satelitných systémov,“ uviedli vodárne.

Ak sa producent do termínu ukončenia generálneho pardonu neprihlási sám, VVS ho posúdi ako neoprávneného producenta so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú. „Veríme, že s cieľom vyhnúť sa zvýšeným poplatkom a pokutám, využijete možnosť legalizácie pripojenia uzatvorením zmluvného vzťahu,“ dodala VVS.

Svetový deň vody

Myšlienka pravidelne raz ročne si pripomínať význam vody pre život človeka a zvyšovať povedomie verejnosti o dôležitosti zachovania a ochrany vodných zdrojov sa zrodila na konferencii OSN o životnom prostredí a rozvoji v Rio de Janeiro pred 32 rokmi.

Odvtedy sa každoročne 22. marec oslavuje ako Svetový deň vody. Vždy s inou nosnou témou a vždy s množstvom aktivít takmer po celom svete.

Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je zdôraznenie kľúčovej úlohy vody pri podpore medzinárodnej spolupráce a mieru.

„Vzhľadom na rastúce vplyvy klimatických zmien vzniká naliehavá potreba zjednotenia v rámci jednotlivých krajín ako aj medzi krajinami v oblasti ochrany a zachovania vodných zdrojov ako zdrojov tej najcennejšej tekutiny pre život na našej planéte,“ uviedla na svojom webe ZsVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko