Na hlavný obsah

Čierny kašeľ je na vzostupe aj u nás. Najúčinnejšia prevencia je očkovanie

Ide o vysoko infekčné ochorenie postihujúce dýchacie cesty.

Čierny kašeľ je na vzostupe aj u nás. Najúčinnejšia prevencia je očkovanie
Zdravotná prehliadka dieťaťa. Foto: TASR/Martin Palkovič

Slovenskí zdravotníci zaznamenali od začiatku tohto roka výrazne viac prípadov čierneho kašľa v porovnaní s predchádzajúcimi tromi rokmi. Výskyt ochorenia však nie je taký vysoký ako v Česku.

Vyplýva to z údajov úradu hlavného hygienika SR. Za najúčinnejší prostriedok prevencie označil očkovanie.

Len za prvé dva mesiace tohto roka Slovensko zaznamenalo 123 prípadov čierneho kašľa. Vlani napríklad zdravotníci zaznamenali 223 prípadov, zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch rokoch to bolo len okolo 100 prípadov. Na druhej strane v roku 2020 zaznamenali až 700 prípadov.

„Podobne ako výskyt viacerých iných respiračných infekcií, aj výskyt čierneho kašľa bol počas opatrení súvisiacich s ochorením COVID-19 nízky. Preto je teraz nárast ešte výraznejší,“ uviedli zdravotníci.

Lekári v Česku zaznamenali tento rok už takmer 1 700 prípadov čierneho kašľa. Nárast počtu prípadov zaznamenali aj niektoré ďalšie európske krajiny. Podľa dostupných údajov ochorenie najviac postihuje deti, ktoré nedosiahli vek na úplné očkovanie.

Úrad hlavného hygienika SR uviedol, že čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie. Postihuje dýchacie cesty a spôsobuje silné záchvaty kašľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko