Na hlavný obsah

Koalícia by si zrejme našla aj iný dôvod na spochybnenie Ústavného súdu než únik informácií, myslí si politológ

Spor R. Fica a ÚS v RTVS analyzoval politológ Jozef Lenč.

Koalícia by si zrejme našla aj iný dôvod na spochybnenie Ústavného súdu než únik informácií, myslí si politológ
Spor Roberta Fica s Ústavným súdom analyzoval politológ Jozef Lenč. Foto: RTVS, TASR/Jakub Kotian

Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan v stredu (6. 3.) dopoludnia reagoval na útoky premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Útoky na ÚS označil za nenáležité, nebezpečné pre právny štát a deľbu moci. Pridal, že za históriu Ústavného súdu si nepamätá, že by sa takto vyjadroval jeden z najvyšších ústavných činiteľov na adresu súdu.

Politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč sa s vyhlásením predsedu súdu stotožňuje. Spochybňovanie Ústavného súdu ako nezávislej inštitúcie, ktorá koná v zmysle ústavnosti, podľa neho podkopáva dôveru v štát a jeho inštitúcie ešte viac, než iné konania politikov.

Verejný nátlak Fica na šéfa Ústavného súdu podľa Lenča nebol na mieste. Môže mať totiž dôsledky na politický systém. Podľa neho, aj keby nedošlo k úniku informácií zo súdu, čo premiérovi dopomohlo, by si zrejme vládni predstavitelia našli inú zámienku na túto výzvu.

„Možno, nebyť tohto, tak by nebola následne ani ona výzva zo strany premiéra. To, samozrejme, nevylučuje, že by Robert Fico, respektíve predstaviteľ vládnej koalície, nenašiel iné zdôvodnenie na spochybňovanie integrity Ústavného súdu. Ako, nota bene, urobili aj pred samotným rozhodnutím, kedy o nezávislosti ÚS šírili rôzne konšpirácie,“ podotkol politológ.

Spor Roberta Fica s Ústavným súdom analyzoval v relácii Aktuálne :24 politológ Jozef Lenč:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko