Na hlavný obsah

Účasť v najväčšej osade: Počas parlamentných volieb stáli v radoch, o prezidentské záujem nemajú

Tí, ktorí voliť prišli, hovorili, že to považujú za dôležité.

Účasť v najväčšej osade: Počas parlamentných volieb stáli v radoch, o prezidentské záujem nemajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Jarovniciach, v obci s najväčšou osadou na Slovensku, voľby ľudí príliš nelákali. Kým počas parlamentných či komunálnych volieb museli ľudia čakať v radoch, v sobotu (23. 3.) prichádzali voliči len pozvoľna.

V Jarovniciach žije vyše osemtisíc ľudí. Zhruba 7,5-tisíc z nich býva v osade. Volebné miestnosti sa nachádzali v budove obecného úradu. Bližšie k osade vhodné priestory neboli.

„Najvhodnejšie to je na obecnom úrade, máme tu zabezpečenie čo sa týka internetu, keďže sa všetko robí elektronicky. Elektronicky sa zasielajú zápisnice, máme tu evidenciu obyvateľov, keďže veľa obyvateľov nemá pomenené čísla domov. Kvôli tomu je to najlepšie na obecnom úrade,“ uviedla prednostka Obecného úradu v Jarovciach Janka Marcinčinová.

Voľbám v rómskych osadách sa v Správach :24 venoval Robert Latta:

Okolo poludnia však bola účasť nízka. „Máme tu v okrsku oprávnených 1300 voličov, z toho ich bolo voliť zatiaľ sedem a tým pádom je účasť, žiaľbohu, veľmi, veľmi nízka,“ povedal predseda okrskovej volebnej komisie Karol Kališ.

„V našom okrsku číslo jedna v Jarovniciach, máme čísla domu od 0 do 315. Prišli asi tridsiati ľudia zatiaľ,“ prezradila predsedníčka okrskovej volebnej komisie Monika Petrušová.

Tí, ktorí voliť prišli, hovorili, že to považujú za dôležité. „Je to dôležité, aby nám tu na Slovensku bolo lepšie,“ vyhlásil volič.

Rovnako v priestoroch obecného úradu volili v susednej obci Svinia.

„Ľudia chodia priebežne. Problémy sme zatiaľ nemali žiadne. Všetko ide tak, ako má,“ povedal predseda okrskovej volebnej komisie Wiliam Kišš. V obci je zhruba 1400 oprávnených voličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko