Na hlavný obsah

Ľuďom s Parkinsonovou chorobou v Cardiffe pomáhajú rytmy samby

Výskumníci plánujú vykonať klinickú štúdiu.

Ľuďom s Parkinsonovou chorobou v Cardiffe pomáhajú rytmy samby
Účastníci Sparky Samba. Foto: RTVS

Latinskoamerická samba dokáže rozhýbať mnoho ľudí. Je energická, rytmická a vyžaduje si ovládanie celého tela. A práve to je pre ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou nesmierne náročné. Charitatívna organizácia z Cardiffu však dokazuje, že samba nepatrí len na brazílsky karneval.

Pacienti s Parkinsonovou chorobou vďaka sambe dokážu aspoň na chvíľu zabudnúť na svoj zdravotný stav.

„Vždy, keď niekde počujeme rytmy samby, nedá nám to a začneme sa hýbať do rytmu, no nie? Napadlo mi, že by mohla pomôcť aj ľuďom, ktorí pre Parkinsonovú chorobu strácajú ovládanie tela,“ vysvetlila zakladateľka charitatívnej organizácie Sparky Samba Eirwen Malinová.

Aktivitám charitatívnej organizácie z Cardiffu pre ľudí s Parkinsonovou chorobou sa v Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

Vplyv na psychiku

Parkinsonova choroba podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nevplýva iba na telo, no aj na psychiku a spôsobuje depresiu. Počet ľudí trpiacich ochorením sa v tomto storočí zdvojnásobil.

„Lekár mi povedal, že mi zostávajú dva až tri roky života. Pomyslel som si, že mi nikto nebude hovoriť, kedy zomriem. Odvtedy prešlo jedenásť rokov,“ povedal bubeník Ken Howard.

„Pred sambou som mal problém vstať zo stoličky. Teraz sa aspoň hýbem. Ešte stále mám problém stáť pevne, no samba mi určite pomáha,“ priblížil bývalý bubeník v kapele Brian Dews.

Vedci pozorujú klinické symptómy

Medicína zatiaľ nedokáže presne zmerať biologické zmeny, ktoré v tele spôsobuje Parkinsonova choroba. Vedci preto pozorujú klinické symptómy, napríklad motoriku a kvalitu života.

„Preto sa snažíme pochopiť, aký vplyv má rytmické bubnovanie na ochorenie. Existuje totiž takzvaná rytmická sluchová stimulácia, ktorá zlepšuje spôsob, akým neuróny z mozgu prenášajú informácie do zvyšku tela,“ vysvetlila výskumníčka neurodegeneratívnych ochorení univerzity v Cardiffe Cheney Drewová.

Výskumníci z oddelenia neurodegeneratívnych chorôb preto plánujú vykonať klinickú štúdiu, aby zistili, či brazílska samba môže skutočne pomôcť zmierniť symptómy ochorenia u ľudí.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet