Na hlavný obsah

Minister obrany Kaliňák o schôdzke Blanára s Lavrovom: Stretnutie si vyžiadali Rusi

Gröhling hovorí o čiernom dni vo vzťahoch Česka a Slovenska.

Minister obrany Kaliňák o schôdzke Blanára s Lavrovom: Stretnutie si vyžiadali Rusi
Robert Kaliňák (Smer-SD) a Branislav Gröhling (SaS) Foto: RTVS

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) nerozumie, prečo by malo Českej republike prekážať stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS) v tejto súvislosti hovorí o čiernom dni v histórii vzťahov Česka a Slovenska. Politici diskutovali v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Stretnutie Blanára s Lavrovom je podľa Kaliňáka suverénnou vecou Slovenskej republiky. Zdôraznil, že k stretnutiu došlo na území Turecka, ktoré je v NATO.

Kaliňák priblížil, že stretnutie so slovenskou stranou si vyžiadali „Rusi“. Povedal, že schôdzku s Lavrovom Blanár nevyhľadával. „Ani to nemal v pláne, to bola vlastne náhoda,“ priblížil. Blanár podľa Kaliňáka stretnutie s ruským šéfom diplomacie využil na to, aby komunikoval požiadavky Slovenska v súvislosti s mierovými rokovaniami či energetickými zdrojmi. „To je naša úloha. Ja sa nemám páčiť českej vláde alebo nemeckej vláde,“ vyhlásil minister obrany.

Pozrite si vyjadrenie Kaliňáka o stretnutí Blanára s Lavrovom:

Gröhling kritizuje podlizovanie

Branislav Gröhling si myslí, že vláda Roberta Fica sa „podlizuje Putinovmu režimu“. Medzinárodné vzťahy podľa neho chladnú kvôli tomu, akú politiku vláda robí. „Naši partneri nám iba dávajú najavo, čo si o tom myslia,“ povedal.

Kaliňák podľa svojich slov nevie o žiadnej izolácii Slovenska. Minister zdôraznil, že naša krajina si záväzky na medzinárodnej scéne plní. Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) označil za skúseného dlhoročného politika.

Reportáž z diskusnej relácie Sobotné dialógy pre Správy RTVS pripravil redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„Preskákal v rámci medzinárodnej politiky niečo, čo sa nedá porovnávať nielen v rámci nášho regiónu, ale ani v západnej Európe,“ vyhlásil. Doplnil pritom, že v politike sa stáva, že prichádzajú na rad aj menej populárne riešenia. „Nebudete vždy so všetkým súhlasiť so svojimi susedmi,“ povedal Kaliňák.

Podľa Gröhlinga nastal v histórii vzťahov Česka a Slovenska „čierny deň“. „Toto sa nepodarilo naozaj nikomu z predchádzajúcich premiérov, toto je unikátny pán Fico. Toto sa nepodarilo ani Mečiarovi, ani Matovičovi,“ vyhlásil. Na rozdiel od Kaliňáka si Gröhling nemyslí, že česká vláda „nám tu niečo diktuje“.

„Oni nám nediktujú nič, oni si vybrali svojich partnerov a vybrali si partnerov v západnom svete. V tom svete, kde je vyššia životná úroveň, kde všetci chceme žiť a kde ľudia chodia za prácou,“ zhrnul. Gröhling upozornil, že Česko nekomunikuje o rozhodnutiach Slovenska ako takého, ale o rozhodnutiach slovenskej vlády a premiéra, ktorí si vybrali za partnera Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko