Na hlavný obsah

Prezident Biden skritizoval stretnutie Donalda Trumpa s Viktorom Orbánom. Ten sa podľa neho snaží nastoliť diktatúru

Orbán sa s Trumpom stretol v jeho sídle na Floride.

Prezident Biden skritizoval stretnutie Donalda Trumpa s Viktorom Orbánom. Ten sa podľa neho snaží nastoliť diktatúru
Prezident USA Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v piatok (9. 3.) kritizoval svojho predchodcu vo funkcii Donalda Trumpa za stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý sa podľa neho usiluje o nastolenie diktatúry. Informuje o tom agentúra AFP.

„Viete, s kým sa dnes stretne v Mar-a-Lago?“ pýtal sa Biden na predvolebnom zhromaždení vo Filadelfii. „S Orbánom z Maďarska, ktorý jednoducho a jednoducho povedal, že si myslí, že demokracia nefunguje, a chce (nastoliť) diktatúru,“ dodal.

„Vidím budúcnosť, kedy budeme demokraciu brániť, nie ju oslabovať,“ vyhlásil tiež 81-ročný demokratický politik, ktorý sa podľa všetkého s republikánom Trumpom v novembri znovu stretne v prezidentských voľbách. Práve obrana demokracie a demokratických hodnôt je jednou z hlavných tém Bidenovej kampane.

Orbán sa s Trumpom stretol v jeho sídle na Floride v piatok v podvečer. Podľa agentúry AP týmto spôsobom pokračoval v predvádzaní priazne autokratickým lídrom, ktorí sú súčasťou celosvetového odporu proti demokratickým tradíciám.

Orbán zverejnil k stretnutiu s Trumpom niekoľko príspevkov na Facebooku a Instagrame. „Maďarsko potrebuje mier. Mier sa volá Donald Trump, „napísal k jednému z videí, v ktorých hovorí o vojne na Ukrajine, ktorú pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo Rusko.

Vzťahy medzi konzervatívcami

Maďarská vláda bola donedávna v Európskej únii jedinou, ktorá udržiava kontakty s Ruskom napriek ruskej invázii na Ukrajinu. Po nástupe slovenského premiéra Roberta Fica k moci zmierlivú politiku voči Moskve zastáva aj Slovensko.

„Návšteva bola zameraná na budovanie vzťahov medzi americkými a maďarskými konzervatívcami a na výhody, ktoré by mohlo priniesť novembrové zvolenie Trumpa za prezidenta,“ povedal k stretnutiu agentúry AFP Orbánov spolupracovník Gladden Pappin.

Podľa Trumpovej prezidentskej kampane maďarský premiér s exprezidentom rokovali o „súbore otázok, ktoré sa týkajú Maďarska a Spojených štátov, vrátane zásadnej dôležitosti silných a bezpečných hraníc, ktoré by chránili suverenitu každého národa“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet