Na hlavný obsah

Nemocnice nemajú zmluvy s poisťovňami: Ohrozuje to platy zdravotníkov aj zdravie pacientov, tvrdí asociácia

Chýba vyhláška ministerstva zdravotníctva.

Nemocnice nemajú zmluvy s poisťovňami: Ohrozuje to platy zdravotníkov aj zdravie pacientov, tvrdí asociácia
Ilustračná snímka - nemocnica. Foto: RTVS

Nemocnice naďalej nemajú zmluvy s poisťovňami. Sú tak podľa ich asociácie ohrozené platy a chod zariadení. Chýba vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá mala platiť už 15. januára.

Rezort zdravotníctva doteraz neschválil vyhlášku o financovaní nemocníc a ambulancií. Poisťovne tak nevedia, koľko peňazí im majú rozdeliť.

„Stále ešte nemáme takýto papier, ktorý je vyhláška, ktorý je oficiálny a povie, áno, na váš typ zdravotnej starostlivosti, pre Asociáciu nemocníc, je potreba 119 miliónov. Máte ich tam. Vtedy môžu začať s nami poisťovne rozprávať,“ vysvetľuje viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Igor Pramuk.

Chýbajúcim zmluvám medzi poisťovňami a nemocnicami sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

„Ak by situácia pokračovala a nedoriešila sa budúci týždeň, tak sú ohrozené aj platy zdravotníckych pracovníkov,“ upozorňuje prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

V prípade, že poisťovne s nemocnicami nepodpíšu dodatky, je možné, že nemocnice s nimi vypovedajú zmluvy. To by spôsobilo, že by poskytovali len akútnu zdravotnú starostlivosť.

„Rokovania s odbornými združeniami kontinuálne pokračujú. Vo vzťahu k zákonným navýšeniam platov zdravotníckych pracovníkov poskytujeme nemocniciam preddavky,“ tvrdí Ivana Linetová z odboru komunikácie VšZP.

Zvyšovanie platov nezdravotníckych pracovníkov

Tie sú však podľa asociácie nedostatočné. Ohrozené sú aj platy nezdravotníckych pracovníkov. Predseda Slovenského zväzu zdravotníctva upozorňuje, že uvažujú o štrajku.

,,Budú vyslovovať nespokojnosť, dajú výpovede a tým pádom nemocnice nebudú mať zabezpečené činnosti, ktoré jednoznačne pre liečbu pacientov potrebujú,“ varuje predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva Anton Szalay.

Kedy bude vyhláška zverejnená, zatiaľ nevie ani ministerstvo zdravotníctva. „Programová vyhláška k prerozdeleniu financií pre zdravotníctvo je ešte v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Momentálne sa čaká na stanovisko ministerstva financií,“ ozrejmil v stanovisku rezort zdravotníctva.

Asociácia nemocníc súhlasí s požiadavkou odborárov na navýšenie platov nezdravotníckych pracovníkov. Kým však nebude prijatá vyhláška, k ich zvýšeniu sa zaviazať nevedia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko