Na hlavný obsah

Oscary: Najviac ocenení si odniesol favorit. Najlepším dokumentárnym filmom je snímka ukrajinského filmára

Oppenheimer zvíťazil v siedmich kategóriách.

Oscary: Najviac ocenení si odniesol favorit. Najlepším dokumentárnym filmom je snímka ukrajinského filmára
Na snímke herci a štáb filmu Oppenheimer si preberá cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film. Foto: TASR/AP

Životopisná dráma Oppenheimer anglického režiséra Christophera Nolana získala v noci na pondelok (11. 3.) Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film. Najlepšou herečkou sa stala Američanka Emma Stoneová za úlohu vo filme Chudiatko. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.        

Nolan získal za film Oppenheimer aj cenu pre najlepšieho režiséra. Ír Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú úlohu, si odnáša ocenenie pre najlepšieho herca.

Životopisná dráma Oppenheimer vychádza z biografie amerického jadrového fyzika Roberta Oppenheimera. Tím vedcov pod jeho vedením v 40. rokoch minulého storočia v rámci projektu Manhattan v USA vytvoril prvé jadrové zbrane.

Galavečer 96. ročníka odovzdávania týchto ocenení sa začal v Dolby Theatre v Los Angeles o 16.00 h miestneho času. Moderátorom bol už po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel.

Oppenheimer bol na Oscara nominovaný celkovo v 13 kategóriách a podarilo sa mu zvíťaziť v siedmich. Okrem najlepšieho filmu, režiséra a herca triumfoval aj v kategóriách najlepší herec vo vedľajšej úlohe, kde cenu získal Robert Downey Jr, a najlepšia pôvodná filmová hudba, najlepšia kinematografia a najlepší strih.

Štyri sošky Oscara získal americký film Chudiatko (Poor Things), ktorý okrem herečky uspel aj v kategóriách najlepšie kostýmy, najlepší make-up a úprava vlasov a najlepšia výprava.

Najlepší dokumentárny film

Cenu za najlepší dokumentárny film získal film 20 dní v Mariupole, nakrútený počas obliehania tohto ukrajinského mesta ruskými silami v roku 2022.

Režisérom tohto dokumentu je ukrajinský fotoreportér Mstyslav Černov a na filme sa produkčne podieľala agentúra AP a relácia Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS.

Černov je známy ako vojnový korešpondent, filmár, fotograf a spisovateľ. Okrem ukrajinskej revolúcie a ruskej invázie na Ukrajinu pokrýval aj vojny v Iraku, Sýrii, Náhornom Karabachu a Afganistane.

Ceny putovali do Británie aj Japonska

Cenu za najlepší zahraničný film získal britský film Zóna záujmu (The Zone of Interest) anglického režiséra Jonathana Glazera. Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala američanka Da’Vine Joy Randolphová za komédiu Zimné prázdniny (The Holdovers).

Zóna záujmu zachytáva život nacistickej rodiny v dome v susedstve koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, píše agentúra AP.

Cenu pre najlepší animovaný film získal japonský Chlapec a volavka (The Boy and the Heron), ktorý režíroval Hajao Mijazaki.

Agentúra AFP to označila za prekvapenie a pripomenula, že tento film predstihol americkú snímku Spider-Man: Across the Spider Verse (USA). Mijazaki Oscara za najlepší animovaný film získal aj v roku 2003.

American Fiction triumfoval v kategórii najlepší adaptovaný scenár a za najlepší pôvodný scenár soškou Oscara ocenili snímku Anatómia pádu (Anatomy of Fall), píše stanica CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet