Na hlavný obsah

Pedagógovia nemajú záujem o pozíciu školského inšpektora. Odrádza ich najmä nízky plat

Je pre nich výhodnejšie zostať učiť alebo riadiť školu.

Pedagógovia nemajú záujem o pozíciu školského inšpektora. Odrádza ich najmä nízky plat
Ilustračná snímka vyučovania v triede. Foto: RTVS

Štátnej školskej inšpekcii chýbajú inšpektori. Z vyše 190 miest je obsadených 138. Nových uchádzačov odrádza najmä plat. Školskí inšpektori kontrolujú za štát vzdelávanie a výchovu v školách.

Pozícia školského inšpektora by mala byť pre mnohých pedagógov vrchol kariéry, no momentálne je pre nich výhodnejšie zostať učiť alebo riadiť školu.

Nástupný plat školského inšpektora sa pohybuje okolo sumy 1 500 eur. Priemerný plat riaditeľa školy je zhruba 2 550 eur, čo je o 1 000 eur viac. Skúsení učitelia a riaditelia, ktorí sa chcú stať inšpektormi, tak idú s platom dole.

„Aby sa mohol stať školským inšpektorom, musí byť pedagogický zamestnanec minimálne s osemročnou pracou a s druhou atestáciou. Prípadne môže mať aj prvú atestáciu, ale musí mať tri roky riadiacej praxe,“ vysvetlila hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková-Dianovská.

Nedostatku školských inšpektorov sa v Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Roky praxe sa do platu nepočítajú

Do nástupného platu sa však atestácie a predošlé roky praxe nepočítajú, čo nových uchádzačov odrádza. Ako učitelia so skúsenosťami zarobia viac.

„Pokiaľ by boli ako pedagogickí zamestnanci, to znamená výrazný nárast platový, čo sa neodzrkadlí v platovom ohodnotení pri nástupe za školského inšpektora,“ dodala Štofková-Dianovská.

Školská inšpekcia na problém upozorňuje dlhodobo, najmä po prepočítaní, že zo 138 inšpektorov v súčasnosti 43 čoskoro nadobudne dôchodkový vek. Pri hľadaní riešení, ako zmeniť nastavenia platov, pomáhajú aj odborári.

„Chceme nájsť spôsob, aby boli buď vyňatí z tabuľky, kde sú teraz platení alebo nájsť nejaké ďalšie možnosti finančného ohodnotenia, ktoré nám umožňuje legislatíva. Možno by sa dalo zabezpečiť, aby mali väčší objem finančných prostriedkov na tarifné ohodnocovanie, čiže na osobné príplatky,“ uviedla podpredsedníčka OZ pracovníkov školstva a vedy Ingrid Gamčíková.

Minister si situáciu uvedomuje

Štátna školská inšpekcia upozorňuje, že nemá dosť peňazí ani na vlastný chod. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) si situáciu uvedomuje a považuje ju za veľký problém. S hlavnou inšpektorkou je v kontakte.

„Dohodli sme sa, že sa pokúsi získať 25 nových inšpektorov k 1. septembru. Sľúbil som jej, že dostane na to peniaze už v tomto roku a aj do budúceho roka zabezpečíme v rozpočte,“ priblížil minister školstva.

Aj keby sa štátnej školskej inšpekcii tento rok podarilo získať dostatok nových pracovníkov, musia sa ešte zaučiť. S výpadkom inšpekcia počíta ešte najbližšie dva až tri roky.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko