Na hlavný obsah

Peter Pellegrini: Odmietam koncept, že prezident má byť protiváhou vláde

V relácii Rádia Slovensko načrtol možnú budúcnosť Hlasu-SD.

Peter Pellegrini: Odmietam koncept, že prezident má byť protiváhou vláde
Prezidentský kandidát Peter Pellegrini. Foto: RTVS

Prezidentský kandidát, líder Hlasu-SD a predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini odmieta „divný koncept“, že prezident má byť protiváhou vláde. Povedal to v rozhovore v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky – špeciál. „Nepotrebujeme prezidenta opozície ani koalície. Máme mať prezidenta ľudí,“ vysvetlil.

Prezident SR má byť podľa neho nápomocný vláde v prípade, že smeruje k lepšiemu, dôstojnejšiemu a pokojnejšiemu životu ľudí na Slovensku. „V prípade, že sa vláda zapredá tomuto cieľu a prestane sa zaujímať o zlepšovanie kvality života ľudí, vtedy musí prezident nastúpiť s kritikou,“ dodal Pellegrini.

V Prezidentskom paláci sa podľa neho musia stretávať aj politickí a názoroví oponenti. „Bol by som rád, keby do paláca chodili aj ľudia s úplne inými názormi, ktorí by sa ma snažili presvedčiť, že pravda môže byť aj niekde inde,“ priblížil.

Právomoci prezidenta SR sú podľa Pellegriniho dostatočné a neupravoval by ich. „Prezident aj v zmysle právomocí, ktoré má, môže spraviť podstatne viac, ako sme doposiaľ videli,“ povedal. Právomoc vystupovať s prejavom v Národnej rade SR by podľa vlastných slov využíval častejšie ako bývalí prezidenti.

Svojich funkcií by sa vzdal

Ak by sa mu podarilo v prezidentských voľbách uspieť, svojej funkcie predsedu strany Hlas-SD by sa vzdal. Priblížil, že stranícky snem by si v tom prípade hľadal svojho nového predsedu spomedzi piatich ľudí. Mená však neuviedol.

Rovnako by odstúpil aj z funkcie predsedu parlamentu. Potvrdil, že za svojho náhradníka by navrhol niekoho z dvojice Denisa Saková a Richard Raši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko