Na hlavný obsah

Poľsko a Nemecko aktivujú tzv. tankovú koalíciu. Chcú tak pomôcť Ukrajine

Ako partneri sa prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Poľsko a Nemecko aktivujú tzv. tankovú koalíciu. Chcú tak pomôcť Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky.

Podľa agentúry PAP o tom informoval poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Ten sa v pondelok (18. 3.) pri Varšave stretol so svojím nemeckým rezortným kolegom Borisom Pistoriusom.

Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Kosiniak-Kamysz sa nemeckému ministrovi obrany poďakoval za jeho osobnú angažovanosť na spolupráci s Poľskom i pri úvahách o možnostiach pomoci Ukrajine.

Spoluprácu v rámci NATO a EÚ označil poľský minister za základ pre európsku bezpečnosť a uviedol, že sa bude posilňovať a rozvíjať.

Ako príklad posilnenia bezpečnosti východného krídla NATO – ako aj Poľska – poľský minister pripomenul 5-tisíc príslušníkov nemeckej armády, ktorí sú v súčasnosti rozmiestnení v Litve.

Avizoval, že Poľsko a Nemecko preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie v Európe. Doplnil, že „do júla bude naša bojová skupina – 2500 poľských vojakov a 2500 nemeckých vojakov – pripravená na rýchlu reakciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet