Na hlavný obsah

Putin vyhral podľa prognóz prezidentské voľby v Rusku s vyše 87 percentami hlasov

Voľby sa prvýkrát konali tri dni.

Putin vyhral podľa prognóz prezidentské voľby v Rusku s vyše 87 percentami hlasov
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Víťazom prezidentských volieb v Rusku, ktoré sa konali od 15. do 17. marca, sa podľa očakávaní stal doterajší šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý získal 87,8 percenta hlasov. Vyplýva to z exit pollu, ktorý po zatvorení posledných volebných miestností v exkláve Kaliningrad zverejnila televízia Rossija 24.

Ďaleko v poli porazených skončili Putinovi traja protikandidáti. Komunistický poslanec Štátnej dumy Nikolaj Charitonov získal podľa exit pollu 4,7 percenta hlasov. Člen strany Noví ľudia Vladislav Davankov dostal 3,6 percenta hlasov. A predsedovi Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Leonidovi Sluckému dalo svoje hlasy 2,5 percenta zúčastnených voličov.

Tento trend potvrdila aj Ústredná volebná komisia, podľa ktorej Putin získal rekordný počet 87,97 percenta hlasov. Pričom tento údaj sa zakladá na spracovaní 24,4 percenta protokolov. Uviedla to agentúra RIA Novosti s tým, že v roku 2018 dostal Putin vo voľbách 76,69 percenta a o šesť rokov predtým 63,6 percenta hlasov.

Účasť voličov dosiahla podľa predbežných údajov viac ako 70 percent. Na voľbách sa mohlo zúčastniť 114 miliónov ľudí, vrátane tých na okupovaných územiach Ukrajiny.

Vo svojom prvom prejave po skončení volieb Putin uviedol, že jeho víťazstvo ukázalo, že Rusko sa uberá správnou cestou. Umožní tiež upevniť ruskú spoločnosť, povedal tiež podľa agentúry Reuters. Po sčítaní asi 60 percent okrskov súčasná hlava štátu jasne vedie so ziskom 87 percent hlasov.

Putin, ktorý má 71 rokov, je pri moci od roku 1999, vrátane dvoch premiérskych funkčných období. Po zmene ústavy z roku 2020 by mohol opäť kandidovať v roku 2030 na ďalších šesť rokov.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja k voľbám pripustení kandidáti buď otvorene podporovali súčasného prezidenta Putina, alebo sa držali línie Kremľa.

Ukrajina a jej spojenci odsúdili výsledok

Putin je opitý mocou a chce vládnuť večne, povedal v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po správe, že Putin zvíťazil vo voľbách konaných za potláčania opozície.

Hlasovanie, v ktorom podľa prvých výsledkov ruský prezident získal drvivú väčšinu hlasov, podľa neho nemá „žiadnu legitimitu“, informovala agentúra AFP. Podobné vyhlásenia prichádzajú aj od spojencov Ukrajiny, ktorá sa tretím rokom bráni ruskej agresii.

„Celému svetu je jasné, že táto osoba, ako sa v histórii stalo toľkokrát, je úplne jednoducho opitá mocou a robí všetko, čo môže, aby vládla večne,“ uviedol Zelenskyj o Putinovi na sociálnych sieťach. Putin Rusku vládne ako prezident či premiér od roku 1999 a jeho ďalšie funkčné obdobie by trvalo do roku 2030.

Biely dom podľa agentúry Reuters uviedol, že voľby zjavne neboli slobodné ani spravodlivé, keďže „Putin uväznil politických oponentov a zabránil ďalším, aby proti nemu kandidovali“.

„Prezidentské voľby v Rusku nie sú legálne, slobodné ani spravodlivé,“ uviedlo zase poľské ministerstvo zahraničia. Dodalo, že hlasovanie sa konalo „v kontexte vážnych represií“ a v rozpore s medzinárodným právom tiež v Rusmi okupovaných častiach Ukrajiny.

Taktiež české ministerstvo zahraničia v reakcii na voľby uviedlo, že neboli demokratické ani transparentné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet