Na hlavný obsah

Poľsko vyšetruje tri neznáme objekty. Na niektorých z nich boli nápisy v cyrilike

Na niektorých z nich boli nápisy v cyrilike.

Poľsko vyšetruje tri neznáme objekty. Na niektorých z nich boli nápisy v cyrilike
Pilot skúma podozrivý čínsky sledovací balón, ktorý sa vznáša nad Spojenými štátmi. Foto: TASR/AP

Poľsko prešetruje tri neidentifikované objekty, ktoré vyzerajú ako meteorologické balóny, nájdené na severovýchode krajiny neďaleko hraníc s ruskou exklávou Kaliningrad. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na utorkové (5. 3.) správy poľských médií.

Balóny sa našli v oblasti Mazurskej jazernej plošiny vo vzdialenosti 20 až 100 kilometrov od hraníc s Kaliningradom. Na niektorých z nich boli nápisy v cyrilike.

Súkromná poľská rozhlasová stanica RMF FM uviedla, že k žiadnemu z nájdených objektov nebolo pripevnené nijaké špeciálne zariadenie.

Predstaviteľka polície v meste Szczytno na severovýchode Poľska Emilia Plawska uviedla, že o objektoch upovedomili armádu, ktorá ich preskúma.

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uviedol, že pravdepodobne ide o meteorologické balóny a incident je tak prešetrovaný ako civilná a nie vojenská záležitosť. Dodal, že o balónoch sa bude hovoriť aj na budúcotýždňovom zasadnutí poľskej bezpečnostnej rady.

Hovorca miestnej polície Rafal Jackowski povedal, že v danej oblasti už zaznamenali viaceré incidenty s meteorologickými balónmi.

Poľsko je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny. Od začiatku invázie jej poskytuje vojenskú podporu a prijalo tiež najväčší počet Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Varšava tiež obviňuje Moskvu z toho, že vedie proti Poľsku hybridnú vojnu, pripomína AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet