Na hlavný obsah

Poľskom otriasla smrť znásilnenej mladej ženy. Okoloidúci nezavolali pomoc

Obeťou sa stala 25-ročná Bieloruska.

Poľskom otriasla smrť znásilnenej mladej ženy. Okoloidúci nezavolali pomoc
Na snímke ulica v tme. Foto: Unsplash

V Poľsku sa v posledných dňoch stala jednou z hlavných tém verejnej diskusie úmrtie 25-ročnej Bielorusky, ktorú pred zrakmi okoloidúcich na konci februára na ulici v centre Varšavy brutálne znásilnil muž.

Prípad vyvolal debatu o bezpečnosti žien v Poľsku, napísal v pondelok (4. 3.) portál Nastojaščeje vremja. V stredu na pamiatku ženy, ktorá následkom útoku podľahla, prejde Varšavou sprievod. Rozhorčenie nad činom vyjadrila okrem iného líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Útočník v maske a s nožom mladú Bielorusku napadol, keď sa vracala ráno 25. februára domov. Potom ju zatiahol do blízkeho dvora, kde ju brutálne zbil a znásilnil. Znásilnenie pritom videli dve ženy, ktoré išli okolo a na chvíľu sa zastavili, čo zachytili kamery. Znásilňovanej žene ale nepomohli, pretože podľa svojej výpovede na polícii mali za to, že sa pozerajú na dvoch ľudí bez domova, ktorí majú konsenzuálny sexuálny styk, uviedol server Vedomosti.

Svedkyne vo svojej výpovedi tiež uviedli, že muž ich vulgárnym jazykom presviedčal, aby odišli. Že boli svedkami útoku, im podľa ich tvrdení došlo až zo správ v médiách.

Ženu v bezvedomí našiel vrátnik a zavolal na políciu. Bieloruska zomrela v piatok v nemocnici. Polícia zadržala podozrivého, ktorým je 23-ročný muž. Podľa polície útočník Bielorusku po znásilnení dusil. Hrozí mu až doživotie.

Útok odsúdila Cichanovská

Útok na mladú ženu dôrazne odsúdila Sviatlana Cichanovská, ktorá je od bieloruských prezidentských volieb v roku 2020 hlavnou tvárou bieloruskej opozície. „Je ťažké opísať bolesť, ktorú teraz cítim. Ale cítim aj zlosť. Zlosť kvôli tej nespravodlivosti. Kvôli tomu, že sa ženy nemôžu cítiť v bezpečí. Kvôli tomu, že niekto z toho, čo sa stalo, viní obeť násilia, „napísala na Facebooku.

„Volala sa Liza, mala 25 rokov, mala hnedé oči a talent na navrhovanie čiapok. Do Poľska prišla ako utečenkyňa z Bieloruska,“uviedli organizátori stredajšieho pietneho sprievodu. „Čo mala za plány a o čom snívala, sa už nedozvieme. Bola brutálne znásilnená a zavraždená v noci v exkluzívnej štvrti v centre Varšavy. Nikto nezareagoval, nikto nezavolal na linku 112, „uviedli tiež organizátori podujatia.

Účastníci sprievodu by počas jeho trvania mali zachovať ticho, aby upozornili na to, že väčšina obetí znásilnenia nie je schopná počas útoku kričať kvôli efektu zamrznutia alebo straty vedomia. K tomu, že žene nikto nepomohol, podľa organizátorov prispelo práve aj to, že nekričala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet