Na hlavný obsah

Psychológ Miron Zelina: Pandémia mala na dnešných maturantov aj pozitívny účinok

Miron Zelina hovoril o pandémii aj spôsobe vzdelávania dnešných maturantov.

Psychológ Miron Zelina: Pandémia mala na dnešných maturantov aj pozitívny účinok
Na snímke psychológ a pedagóg Miron Zelina. Foto: RTVS

Pandémia nemala len negatívny vplyv na učenie dnešných maturantov, tvrdí psychológ a pedagóg Miron Zelina. V rozhovore pre Aktuálne :24 podotkol, že dnešná mládež potrebuje iný prístup k učeniu. Poradil tiež, ako zvládnuť skúšku dospelosti v čo najmenšom strese.

Podľa Mirona Zelinu fakt, že žiaci začínali svoje štúdium počas pandémie, je hendikep a nie je to štandardná situácia ako v minulých rokoch. No pandémia mala podľa jeho slov aj pozitívny účinok.

„Konečne sa žiaci učili sami učiť doma, to znamená samoregulujúce učenie, čo je pozitívum. Museli si zadeliť čas, premyslieť kedy a čo budú preberať a ako budú preberať,“ uviedol.

Za najlepšiu formu maturitnej skúšky považuje kombináciu písomného aj ústneho skúšania. „Výhoda písomnej skúšky, priamo keď žiak sedí pred komisiou, je lepšia, pretože nemá šancu, aby zaňho urobila úlohu umelá inteligencia,“ podotkol.

Maturita nie sú len vedomosti

Uznal, že maturita ako skúška dospelosti nie sú len vedomosti a znalosti, ale oveľa viac. Do úvahy by sa mali brať aj iné charakteristiky, a to napríklad aj to, ako sa študenti prejavovali počas celého svojho štúdia. „To znamená, ako bol usilovný, akú mal motiváciu a či mal vzťah k tomu, čo sa učí,“ dodal.

Podľa Zelinu by bol žiak takto hodnotený komplexnejšie a možno by to bola aj lepšia príprava na život v určitom povolaní.

Miron Zelina upozornil, že zastaraný zákon z roku 2008 potrebuje obnovu. Je zameraný predovšetkým na vedomosti. „Naša škola je škola o výkonoch, ale je málo založená na najnovších teóriách o poznaní o rozvoji myslenia,“ ozrejmil.

Hovorí, že je dôležité, aby sme žiakov naučili myslieť, nie len pamätať si. „Ak by sme toto dosiahli, tak by boli lepšie výsledky žiakov aj viac ľudí by možno s väčšou chuťou chodilo do školy,“ poznamenal.

Poradil tiež, čo treba pred maturitami robiť, aby človek zažíval čo najmenej stresu – dobre sa vyspať, nenarušiť svoj režim jedla, nepoužívať lieky na povzbudenie, alkohol ani drogy. Tiež by si mal žiak pripraviť dobrý režim na učenie, pri ktorom by mal mať pokoj ticho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko